1. HABERLER

  2. KİTAPLIK

  3. PSİKANALİZİN YEDİ BÜYÜĞÜ

PSİKANALİZİN YEDİ BÜYÜĞÜ

Editör: J. D. Nasio, çeviren: Kenan Sarıalioğlu, Kırmızı Yayınları, psikanaliz, 401 sayfa Yayın Yılı: 2008

A+A-

J. D. Nasio’nun editörlüğünü üstlendiği ‘Psikanalizin Yedi Büyüğü’, Sigmund Freud, S·ndor Ferenczi, George Groddeck, Melanie Klein, Donald Woods Winnicott, Françoise Dolto ve Jacques-Marie Lacan’ın psikanalize yaptıkları katkıya odaklanıyor. Yedi bölüme ayrılan kitapta her bölüm, okuyucuya o psikanalistin yaşamöyküsünü, yapıtlarındaki temel fikirlerin açıklamasını, yapıtlarından seçilmiş özetleri, yaşamındaki önemli olayların kronolojik seyrini ve yayınlanan yapıtla- rından bir seçmeyi barındırıyor. Kapsamlı olmasıyla dikkat çeken çalışma, uzmanlar ve öğrencilere olduğu kadar, konu hakkında bilgi sahibi olmayanlara da hitap ediyor.

Psikanaliz 20. yy.da insanı tanımada ve onun iç dünyasını ortaya çıkarmada en önemli yöntemlerden biri oldu.

Bu kitapta yedi büyük ustanın, her biri kendi özel çabaları ve buluşlarıyla ruh, çözümlemesini geliştiren Freud, Ferenczi, Groddeck, Klein, Winnicott, Dolto ve Lacan'ın psikanalizle ilgili temel görüşleri ve katkıları ele alınıyor; insanı anlamada reçeteler değilse bile çok önemli ipuçları veriyor.

Freud her türlü ruhsal etkinliğin oluğ bittiği bilinçdışı'nı keşfederken, Ferenczi çözümlemecinin çocuktan ve hastadan öğrenmesi gerektiğini söylüyor. Groddeck run ve bedenin bir bütün olduğunu, dilin kültürünün taşıyıcı ve her şeyin dil olduğunu anlatırken, Klein hakikatin işaretlerinin çocuk oyunlarında görülebileceğini dile getiriyor. Winnicott insan varlığının gelişmesinde çevrenin özellikle de annenin temel olduğunun altını çizerken, Dolto, doğru iletildiği taktirde, her çocuğun sözü anlama yetisine sahip olduğunu vurguluyor. Lacan da insan varlığının deliliği özünde taşıdığını, onun delilik olmadan anlaşılmaz olması bir yana, deliliği özgürlüğünün sınırı olarak özünde taşımazsa insan da olmayacağını açıklıyor.

Çizilen "İnsan Atlası" yine de; puslu bir harita...

Niçin mi?

Varolan'a varolmak yetiyor, ama insana insan olmak yetmiyor; belki bundan.

DİĞER BİLGİLER


PSİKANALİZİN YEDİ BÜYÜĞÜ

Çeviren: Kenan Sarıalioğlu
Yayın Yılı: 2008
410 sayfa
ISBN:9759169756
Dili: TÜRKÇE

Bu haber toplam 7163 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.