1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Memur Maaş Zamları Vergiye mi Gitti?

Memur Maaş Zamları Vergiye mi Gitti?

Türkiye Kamu-Sen, 15 Haziran itibarı ile maaşları yüzde 4 oranında artan memurların büyük çoğunluğunun, maaş bordrolarına baktıklarında kötü bir sürprizle karşılaştığını belirtti.

A+A-
Türkiye Kamu-Sen, 15 Haziran itibarıyla maaşları yüzde 4 oranında artan memurların büyük çoğunluğunun, maaş bordrolarına baktıklarında kötü bir sürprizle karşılaştığını belirterek, “Yıllık toplam geliri 10 bin TL’nin üzerine çıkan memurlardan kesilen gelir vergisinin oranı da yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıktı. Böylece Hükümet, memurlara yüzde 4 zam verirken, vergiler yoluyla yüzde 5 kesinti yapıp verdiğini fazlasıyla geri almış oldu” iddiasında bulundu.

Kamu-Sen’den yapılan yazılı açıklamada 2012 yılı için geçerli olan gelir vergisi dilimlerini belirlerken, enflasyon ve yeniden değerleme oranlarını dikkate almayıp, alt vergi dilimini yüzde 6.3 artıran Maliye Bakanlığı’nın, daha fazla vergi toplamak derdine düştüğü belirtildi. Açıklamada, “Düşük maaşlı memurların bile ödeyeceği gelir vergisi oranları da Haziran ayında yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıktı. Böylece Haziran ayı itibarı ile altı aylık brüt ücretlerinin toplamı 10 bin TL’yi geçen yaklaşık 1 milyon 900 bin memur, bir üst vergi diliminden vergi ödemek zorunda kaldı. Haziran ayında yüzde 4 zam alan memurlar da gelir vergilerine gelen yüzde 5’lik artış dolayısıyla maaş artışından faydalanamamış oldu. Hükümet bir eliyle verdiğini öbür eliyle geri aldı” ifadeleri kullanıldı.

ÖĞRETMEN 89 TL ZAM ALDI; 74,5 TL’DEN FAZLADAN VERGİ ÖDEDİ

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre; Mayıs ayında ek ders ücretleri de dâhil 223,5 TL’den gelir vergisi ödeyen bu öğretmen; yüzde 20’lik vergi dilimine girdiği Haziran ayı sonrasında 298 TL gelir vergisi ödeyecek. Buna göre 89 TL zam alan öğretmenin ödediği vergi 74,5 TL artacak. Böylece yüzde 4’lük zam bir öğretmenin maaşına yalnızca 14,5 TL olarak yansıyacak.

DURUM DOKTOR VE MÜHENDİSLER İÇİN DE AYNI

Araştırma, diğer kamu görevlileri için de durumun aynı olduğunu gösteriyor. Öyle ki; 1. derecenin 4. kademesindeki bir mühendis de Haziran ayı itibarı ile bir üst dilim olan yüzde 20 oranıyla vergilendirilecek. Mayıs ayında 205 TL olan gelir vergisi tutarı, 69 TL’lik artışla, Haziran’da 274 TL’ye çıkacak ve 115 TL zam alan bir mühendisin eline geçen maaş, yalnızca 46 TL artacak.


Bu haber toplam 4742 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum