1. HABERLER

  2. KONGRE-SEMİNER

  3. IV. Ulusal Psikoloji Günleri Çiğdem Kağıtçıbaşı Anıldı

IV. Ulusal Psikoloji Günleri Çiğdem Kağıtçıbaşı Anıldı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Kulübü’nün düzenlediği “IV.Ulusal Psikoloji Günleri”, akademisyenleri, uzman psikologları, psikoterapistleri, ve ilgilileri bir araya getirdi

A+A-

İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Psikoloji Kulübü tarafından gerçekleştirilen “IV. Ulusal Psikoloji Günleri”, bu yıl dünya çapında tanınan Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı anısına düzenlendi. İki gün boyunca oturumlarda Nöropiskolojiden Geştalt Terapi Yaklaşımına, Liyezon Psikiyatrisi ve Psikosomatik Tıp’a, Türkiye’de trafik psikolojisinden evlilik terapisine kadar farklı başlıklarda oturumlar ve atölye çalışmaları düzenlendi.

 

Etkinlik, Türkiye’de sosyal psikoloji alanının gelişmesine sağladığı katkıların yanı sıra, çocukların ve kadınların eğitimi, toplumsal konumlarının güçlendirilmesi için yaptığı çalışmalarla fark yaratan Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nı anma oturumuyla başladı.

 

Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri çocukların ve kadınların eğitilmesine bağlı

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hale Bolak; Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın, kişiliğini, ışığını, yol gösterici bilim insanlığını paylaşmak üzere bir araya geldiklerini söyledi. Bolak, “Kağıtçıbaşı’nın çalışmalarında kadının güçlendirilmesi teması öne çıkar. ‘Aile Değişim Modeli’ ile geleneksel ve modern ailelerin karşılaştırmasını yaparak, sosyal değişimin aile yapısına ve kadının aile içi statüsüne etkisine dikkat çekmiştir. Kağıtçıbaşı’nın bundan 20 yıl önce yaptığı tespitler bugün feminist iktisatçıların gündeminde; örneğin sosyal bakım hizmetlerine yapılacak yatırımların, ülkedeki yoksulluğu azaltacağı, cinsiyet eşitsizliğini gidereceği ve kadınların toplumsal hayata katılımını artıracağı öngörülmektedir” dedi.

 

Okul öncesi dönemde eğitimin önemi konusunda farkındalık yaratılmalı

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Diane Sunar, Kağıtçıbaşı’nın insan esenliğine ve topluma katkıda bulunmaya verdiği değeri ve bilimi paylaşma felsefesini benimsediğini aktardı. “Kağıtçıbaşı, okul öncesi dönemdeki çocukların eğitilmesi amacıyla onlara pek çok farklı yolla ulaşmaya çalıştı. ‘Susam Sokağı’ adlı TV programı bunlardan sadece bir tanesi” dedi. Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Aycan ise, “Kağıtçıbaşı, özgürlük, kendini gerçekleştirme, topluma fayda sağlama konularında birçok araştırmacıya ilham oldu. Uygulamalı ve teorik çalışmaları toplumu dönüştürdü” şeklinde konuştu.

 

Anne ve Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)’ndan Hasan Deniz, Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın akademik çalışmalarıyla vakfın kuruluşuna öncülük ettiğini paylaştı. Deniz, “AÇEV, 1993 yılından bugüne, erken çocukluk ve yetişkin eğitimi alanında yürüttüğü araştırmalar, verdiği bilimsel temellere dayalı eğitim programlarıyla topluma katkıda bulunmayı amaçlıyor. Türkiye’de okul öncesi eğitimin önemi toplumla, ebeveynlerle, üniversite öğrencileriyle, STK’lar ve kamu otoriteleriyle paylaşılmalı. Eğer ebeveynler bu eğitimle ilgili farkındalık kazanarak talep ederse, okul öncesi eğitim uygulamaları ve bu konudaki politikalar artar. Bu sayede eğitim yaygınlaşır” dedi.

 

İki gün boyunca devam eden oturumlar ve atölyelerde Türkiye’de nöropsikolojinin tanınması ve eğitimi konusunda çok emek vermiş olan, Nöropsikoloji Derneği kurucusu ve başkanı Prof. Dr. Öget Öktem Tanör; İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İdil Işık, CBC Bireysel ve Kurumsal Gelişim Merkezi’nden Prof. Dr. Ceylan Daş, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Humanite Psikiyatri Merkezi’nden Prof. Dr. Mine Özkan, İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Medaim Yanık, Terapiİstanbul’dan Dr. Gülcan Özer, Prof. Dr. İlkay Kasatura, İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serra İçellioğlu, Mentalift’ten Spor Psk. Arda Coşkun, Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Uzm. Psk. Zeynep Zat, Türkiye Tik Tourette Sendromo Gönüllüleri Kurucu Üyesi Çağdaş İslim, Türk Psikoloji Öğrencileri Çalışma Grubu (TPÖÇG) ve Psikoloji Öğrencileri Meslek Yasası Platformu (PÖMYAP) öğrenci derneklerini temsilen psikoloji öğrencileri Fazlı Akbuga, Atahan Karadağ, Ulaş Bahar ve Serdar Altun konuşmalar yaptı. Etkinlikte iki gün psikolojinin farklı uygulama alanlarında atölye çalışmaları da yapıldı.

Bu haber toplam 6746 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler