1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. İstismar Sanılandan Daha Fazla

İstismar Sanılandan Daha Fazla

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın çocuk istismarıyla ilgili bülteni doğru bilinen yanlışlar konusunda uyarıyor: “İstismar nadiren görülen bir vaka değildir”

A+A-

TARAF - Son günlerde gündeme gelen çocuk istismarı vakaları konusunda bir bülten hazırlayan Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı, “Her dört çocuktan biri aile içinde cinsel istismara uğruyor. Bu suça ortak olmayın!” diyor.
Cinsel istismar hakkında yanlış kanılar olduğuna dikkat çeken vakfın dikkat çektiği konuların başında, ensest ilişkilerin her kesimde görülebileceği, sadece şirin kız çocuklarının istismara uğradığı, cinsel tacizin yaşlı, yabancı, serseri erkeklerce ıssız yerlerde yapıldığı düşüncesinin yanlış olduğu geliyor. Tacizin evli ve çocuklu erkeklerce gündelik kullanım alanlarında gerçekleştiğini vurgulayan vakıf, erkek çocuklarının da cinsel şiddete maruz kaldığının altını çiziyor.
Cinsel istismardan kuşku duyulduğu durumlarda olayın üzerine gitmenin travmaya neden olmayabileceğini kaydeden Mor Çatı, aksine müdahale edildiği zamanlarda çocuğun kendini güvende hissedebileceğini, sorunun inkâr edilmesinin önleneceğini belirtiyor.

İŞTE BELİRTİLERİ • Mor Çatı bülteninde istismarın çocuklar, ergenler ve yetişkinlerdeki belirtilerine de yer veriliyor:

• ÇOCUKLARDA:
Okul başarısında ve ilgisinde azalma, tedaviye karşın geçmeyen ağrılar, oral, anal ve vajinal enfeksiyon, yetişkinlerin cinsel davranışlarını aşırı taklit etme, kendini ifade ettiği yollarda cinselliğe ve cinsel organlara vurgu, sürekli mastürbasyon, parmak emme, biberondan içme, altını ıslatma, büyük tuvaletini kaçırma, uyku bozuklukları.

• ERGENLERDE:
Devam eden okul problemleri, ders dışı faaliyetlere ilgisizlik, okulu terk etme, sınıfta konuşmaktan korkma, nedensiz ağrılar, depresyon, aşırı kilo alma, bedenen rahatsızlık ve tiksinti duyma, cinsellikten korkma, erken hamilelik, erken evlenme, cinsel kayıtsızlık, aşırı cinsel davranışlar, evden kaçma, madde kullanımı ve bağımlılığı, kendine zarar verme, çalma ve intihar düşünceleri.

• YETİŞKİNLERDE:
Tedaviye rağmen bir türlü geçmeyen ağrılar, jinekolojik ve cinsel rahatsızlıklar, uyku bozuklukları, karanlıktan korkma, gece yarısı birisinin eve gireceğinden korkma, aşırı cinsel davranışlar, yeme bozuklukları, hamilelik sırasında utanç, ebeveyn olma sorunları, kendine zarar verme, düşük öz benlik, sürekli suçluluk ve utanç duyma, depresyon, bütünsel olarak kötü olduğuna inanç, ait olamama, güven duyamama, Aşırı sosyalleşme ya da izolasyon, cinsel ve fiziksel saldırılardan kendini koruyamama.

Bu haber toplam 2605 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.