1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. İSÖM özürlülere ve ailelerine yardımcı oluyor.

İSÖM özürlülere ve ailelerine yardımcı oluyor.

Özürlülerin gelişimlerine katkı sağlamak, yaşam kalitelerini arttırmak, toplumda kendilerini ifade edebilme fırsatı sunabilmek amacını taşıyan İSÖM çeşitli alanlarda özürlülere ve ailelerine yardımcı oluyor.

A+A-

Hayriye Öztuğrul / Dünya Bülteni 


İSÖM, İstanbul Özürlüler Merkezi 1994 yılında büyükşehir belediyesine ait bir birim olarak hizmete geçti. 2006 yılından bu yana Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde Müdürlük olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

Son yıllarda İstanbul’un hemen hemen her ilçesinde açılan merkezlerle özürlü ailelerinin en büyük destekçisi.

Özürlülerin gelişimlerine katkı sağlamak, yaşam kalitelerini arttırmak, toplumda kendilerini ifade edebilme fırsatı sunabilmek amacını taşıyan İstanbul Özürlüler Merkezi çeşitli alanlarda özürlülere ve ailelerine yardımcı oluyor.

Hizmet alanlarından biri; çağrı merkezi ve ulaşım hizmetleri: ALO 153 hattından özürlü kişinin ulaşımı için araç talep edilmektedir. Ücretsiz verilen bu servis hizmeti günde ortalama 250 kişinin evlerinden alınıp tekrar evlerine bırakılması şeklinde olmaktadır. Servisler okul, hastane, banka, alışveriş, cenaze, düğün,  spor, sinema, tiyatro vb. yerlere ulaşım sağlamaktadır.

Sağlık destek hizmetleri kapsamında; fizyoterapi, sporla rehabilitasyon, hippoterapi yani at üstünde terapi; özürlü çocukların duygusal, zihinsel ve fiziksel gelişimlerine yardımcı olan tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olarak uygulanır. Hidroterapi ile suyun sağladığı gevşeme gibi avantajlarından faydalanarak ortopedik veya zihinsel özürlülere su içinde egzersiz yaptırılır.

Ortez-Protez Atölyesi’nde özürlülerin ihtiyaç duydukları ortez ve protezler standartlara uygun olarak yapılmakta, tekerlekli sandalye, akülü araba, koltuk değneği, işitme cihazı, hasta altı bezi gibi ihtiyaçları giderilmektedir.

Psikolojik destek hizmetleri ise bireysel ve grupla psikolojik danışmanlık, aile eğitim ve seminer çalışmaları, konuşma terapisi, Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı (0–6 yaş arası gelişimsel geriliği olan çocukların ailelerine yönelik, aileyi eğitimde etkin kılabilmek için hazırlanmış bir erken eğitim programı) şeklinde gerçekleştirilmektedir.

Ayrıca özürlü bireylerin niteliklerine ve özel durumlarına bağlı olarak mesleki vasıflar kazandırılmakta, uygun iş ortamlarında istihdam edilmelerine destek sağlanmaktadır.

İSÖM’de verilen hizmetler bunlarla sınırlı kalmıyor. Özürlüyü ve ailesini çoğu alanda yalnız bırakmayan İSÖM yaz aylarında ise onlara uygun tatil imkânı sunmaktadır.

Özürlüler Yaz Kampı, Yeşilköy Çiroz Mevkiinde bulunmaktadır. Ve bir yaz döneminde 5000 civarında misafir ağırlayabilmektedir. Kamp alanı içerisinde özürlü çocuklara uygun oyun alanı, internet kafe, sahalar, masa tenisi, satranç alanları, yürüyüş alanları, çamaşırhane, 250 kişilik yemek ve etkinlik salonu, eğlence programları için mini amfi tiyatro alanı, sağlık ekibiyle hizmet veren bir revir bulunmaktadır.

İSÖM tüm bu hizmetlerini, İstanbul il sınırları içinde ikamet eden ve tam teşekküllü bir hastaneden %40 veya üzeri vücut fonksiyon kaybı olduğunu belgeleyen bir Sağlık Kurulu Raporu olan görme, işitme-konuşma, ortopedik ve zihinsel özürlüler ile ruhsal-duygusal rahatsızlığı olan özürlülere vermektedir.

Bunların dışında faaliyete geçmiş veya geçecek birçok projesiyle İSÖM, özürlüler için umut ışığı olmaktadır.

Bu haber toplam 3898 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.