1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. İşkenceci Psikologlara 1000 Dolar

İşkenceci Psikologlara 1000 Dolar

'Waterboarding'in mimarı olan iki psikolog, 'hizmetleri' karşılığında günlük 1000 dolar para almış

A+A-

Bush döneminde terör zanlılarına uygulanan işkence yöntemlerinin üzerindeki perdenin kalkmasıyla tüyler ürperten ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı. ABC televizyonunun Bush ve Obama yönetimlerindeki yetkililere dayandırarak verdiği haberinde, CIA'nın zanlılarda boğulma hissi uyandıran 'su işkencesi' yönteminin, iki emekli ordu psikologu tarafından tasarlanıp uygulandığı, bu kişilere günlük 1000 dolar ödendiği belirtildi. Psikologlar Bruce Jessen ile Jim Mitchell'in Washington'da gözlerden uzak bir ofiste görev yaptığını belirten ABC, temas kurulmasına karşın bu kişilerin, CIA ile gizlilik anlaşması nedeniyle açıklama yapmaktan kaçındıklarını belirtti.

CIA İŞKENCEDE ORDUYU GEÇTİ

Bush döneminin işkence sicilinin ortaya çıkmasında büyük payı olan Amerikan Sivil haklar Birliği'nden Jameel Jaffer, 'Bu psikologların CIA'ın işkence programının geliştirilmesinde önemli rolleri olduğu açık' dedi. İki psikologun, daha önce ABD ordusunda çalıştıkları ve pilotlara, düşman eline geçmeleri halinde işkencelere nasıl dayanacakları konusunda eğitim verdikleri belirtildi. İkilinin, daha sonra CIA tarafından işe alındıkları ve uygulanan işkence taktiklerinin büyük ölçüde bu şahıslar tarafından geliştirildiği kaydedildi.

Obama'nın açıkça 'işkence' olarak nitelendirdiği waterboarding tekniği, El Kaide zanlısı Ebu Zübeyde'ye 83, 11 Eylül saldırılarıyla bağlantılı olduğu iddia edilen Halid Şeyh Muhammed'e ise 183 defa uygulandı.

Kaynak: Star Gazete

Bu haber toplam 2908 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.