1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Görme engelli öğretmenin AİHM zaferi

Görme engelli öğretmenin AİHM zaferi

Adana'da görme engelli öğretmen 43 yaşındaki Ali Ercan'ın, siciline yazılan 'Öğretmenlik yapamaz' ve 'Paranoid akıl hastası' notlarının düzeltilmesi, ve kendisine tazminat ödenmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvuru kabul

A+A-

Adana'da görme engelli öğretmen 43 yaşındaki Ali Ercan'ın, siciline yazılan 'Öğretmenlik yapamaz' ve 'Paranoid akıl hastası' notlarının düzeltilmesi, bu notları yazanların yargılanması ve kendisine tazminat ödenmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvuru kabul edildi.

Adana'daki farklı liselerde 21 yıl tarih öğretmenliği yapan görme engelli Ali Ercan'ın, 1999'da görev yaptığı okul müdürü tarafından siciline, 'Görme engelli olduğu için öğretmenlik yapamaz' ve 2001'de de 'Paranoid akıl hastasıdır. Öğretmenlik yapamaz' notları düşüldü.

Böyle hastalıkları olmadığı için siciline yazılan notların silinmesini isteyen Ali Ercan, Adana'da yerel mahkemeye dava açtı.

Ancak yerel mahkeme de ardından itiraz ettiği Danıştay da bu notların silinmesine gerek olmadığına karar verdi.

Ercan'ın iddiasına göre bu süreçte görev yaptığı okulda her yıl siciline, 'Çok özel problemleri vardır', 'Görme engelli olduğu için faydalı olamaz' notları düşülmeye devam edildi.

Bunun üzerine bu notlara yazan kişileri cezalandırılmaları ve tazminat ödemeleri için mahkemeye veren Ercan, iç hukuk yolu kapatınca 11 Şubat 2010'de bireysel olarak AİHM'e başvuruda bulundu.

Görme engelli öğretmenin başvurusu 6 Ağustos'ta kabul edildi. Böyle bir davayı AİHM'e taşımak zorunda kalmaktan huzursuz olduğunu belirten Ali Ercan, buna mecbur bırakıldığını söyledi.

Sicilinin düzeltileceğine inandığını belirten Ercan, "Ben sadece hakkım olanı istiyorum. Sicilime böyle bir şey yazılması, AİHM'e zaten aykırı bir durum. Sicilime yazılan notlar insanlık dışıdır. Görme engelli bir kişinin siciline yazılmaması gereken notlardır. Artık hakkımı Avrupa'da arayacağım" dedi.

Bu haber toplam 3000 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.