1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Facebook, Kullanıcılarının Karakter Tahlilini Yaptı

Facebook, Kullanıcılarının Karakter Tahlilini Yaptı

Facebook tanı koydu: Yaşlılar lafı geveliyor, gençler konuşamıyor! Gençler kelime atlıyor ve cümlelerde edat kullanmıyor, ‘Sen’ kelimesini kullananların daha fazla arkadaşı var... İşte Araştırmanın ilginç sonuçları...

A+A-

Facebook tanı koydu: Yaşlılar lafı geveliyor, gençler konuşamıyor!

Dünyanın en popüler sosyal iletişim ağı Facebook, ABD’de yaşayan 1 milyon kullanıcının durum güncelleme (status update) mesajları üzerinden ilginç bir araştırma yaptı. Buna göre, yaşlı kullanıcıların ‘lafı ağzında geveleme’ ihtimali daha yüksek. Yazılan mesaj uzadıkça, kullanıcının ortalama yaşı da artıyor. Dini terim kullanımı veya aile ferdi girişleri de yüksek yaş göstergesi. Gençlerse kelime atlıyor ve cümlelerde edat kullanmıyor. Ayrıca küfür etmeye ve öfkelerini belli etmeye de daha meyilliler. Araştırmada ‘sen’ kelimesini kullananların daha fazla arkadaşı olduğu da gözlemlendi.

Gün içindeki zaman dilimlerine göre bakıldığında insanlar sabahları daha olumlu. Erken saatlerde mutlu duygular içeren mesajların daha sık atıldığı, gece saat 22.00’den sonraya olumsuz ve karamsar cümlelerin ağırlıkta olduğu görülüyor. İçinde ‘saat’ kelimesi geçen ve zamana gönderme yapan mesajlar da sıklıkla sabahları yazılıyor. Bu mesajların içeriği daha çok, insanların gece geç saate kadar ayakta kaldıklarını veya işe geciktiklerini anlatmaları oluyor.

Negatif mesaj yorum alıyor

İçeriği negatif olan cümleler de pozitif olanlara oranla daha fazla yorum alıyor. Durum güncelleme mesajlarındaysa arkadaş olan kişiler benzer metinler yazıyor.

Uzmanlara göre bu tarz istatistiksel çalışmalar, pazarlama ve reklam faaliyetleri açısından çok önemli bilgiler içeriyor. Örneğin etkinlik reklamı yapan bir organizatör, kullanıcılar arasında serbest vakitlerinden bahseden insanların saat 16.00’dan sonra arttığını bilince, reklam çalışmalarını bu saatlere odaklayabiliyor.

Radikal

Bu haber toplam 3303 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.