1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Down Sendromunu Tespitinde Yeni Test

Down Sendromunu Tespitinde Yeni Test

ABD'de, ekim ayından beri uygulanan yeni bir kan testi, anne karnındaki bebeğin down sendromu olup olmadığına yönelik daha güvenilir sonuçlar sağlıyor.

A+A-

ABD'de, ekim ayından beri uygulanan yeni bir kan testi, anne karnındaki bebeğin down sendromu olup olmadığına yönelik daha güvenilir sonuçlar sağlıyor. 21'inci kromozom çiftinde bir tane kromozomun fazla olmasıyla ortaya çıkan down sendromu, çocuklarda zihin hasarına neden oluyor ve neredeyse bir ömür boyu özel bakım ve ilgi gerektiriyor. Test bu yıl Almanya'da da uygulanmaya başlanacak. Hamile bir kadın, karnındaki bebeğin down sendromu olmadığından emin olmak istiyorsa, doktor anne rahminden sıvı alarak amniyosentez yapabiliyor. Ancak bu işlem hamilelik için küçük bir risk demek ve çoğu kadın bu uygulama konusunda pek istekli değil. Uzmanlar, "Amniyosentez, yüzde 0.3 ile yüzde 1 arasında değişen bir risk taşıyor. Uygulama, düşüğü tetikleyebiliyor" şeklinde konuşuyor.

YÜZDE 98 DOĞRU

Ancak bu yeni testle bu riskler ortadan kaldırılacak. Buna göre hamile bir kadının kanı sadece kendi genetik kodlarını değil aynı zamanda bebeğin genetik kodlarının yüzde 5'ini de içeriyor. Genelde plasentanın dokusu çocuğun dokularıyla genetik benzerlik içeriyor. Doktorlar, bu genetik maddeyi inceleyerek, down sendromuna yol açabilecek genetik tekrarların var olup olmadığını hesaplayabiliyor. Uzmanlar testin yüzde 98 oranında doğru sonuçlar verdiğini vurguluyor.

DEUTSCHEWELLE 

Bu haber toplam 3318 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.