1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Dargınları Barıştırma Derneği Kuruldu

Dargınları Barıştırma Derneği Kuruldu

Dargınları Barıştırma Derneği'ni kuran Ramazan Yaşar, küsleri barıştırmak sevap olduğu için bu işe girmiş.

A+A-

EMETİ SARUHAN / YENİ ŞAFAK


Dargınları Barıştırma Derneği'ni kuran Ramazan Yaşar, küsleri barıştırmak sevap olduğu için bu işe girmiş. Pek çok kişi dalga geçse de o, "Beni anlayan, benim gibi düşünen insanları bulup Türkiye'de hatta dünyada şube açacağım." diyor.

Rami'de bir işyerinin kapısının üstüne asılmış büyük yeşil tabela gelip geçenlerin dikkatini çekiyor. Kimi gülüp geçiyor, kimi merak ediyor, kimi la havle çekiyor. Tabelada Dargınları Barıştırma Derneği yazıyor. Sol tarafında ise Hucurat suresinin 10. Ayeti; "Muhakkak müminler kardeştirler. Kardeşlerinizin arasını düzeltin ve ALLAH'tan korkun ki, size rahmet edilsin." Gelin gerisini Dargınları Barıştırma Derneği'nin başkanı ve kurucusu Ramazan Yaşar anlatsın.

SEVAP KAZANMAK İÇİN DERNEK KURDU

Aslen Kütahyalı olan Ramazan Yaşar 43 yaşında. Asıl mesleği bakkallara, marketlere toptan meşrubat satışı. Namazlarını aksatmayan, işten fırsat buldukça Kur'an okumaya çalışan bir insan. Zaten bu Allah'ın rızasını kazanma arzusu nedeniyle dargınları barıştıracak bir dernek kurmayı düşünmüş. "Dinimizde dargınları barıştırmak çok sevap. Bunu daha önce de biliyordum ama 2007 yılıydı, vaaz dinlerken anladım ki bu işin sevabı büyük. Birden ilham geldi. Bir dernek kursak dedim. O zamandan beri aklımda. Şimdi oldu Allah'a şükür. En güzel şekilde topluma hizmet etmek istiyoruz. 'Sizin en hayırlınız insanlara faydalı olanınızdır.' denmiş. Bir kişiye faydalı olabilirsek ne mutlu. Başka dargınları barıştırmak isteyen varsa barıştırsın tabi. Ama biz resmi olarak barıştırıyoruz. Biz aciz bir kuluz ne kadar faydalı oluruz olamayız o ayrı." diyor.

KIZLAR KAÇMASIN AMA KAÇANLAR DA KÜS KALMASIN

Ramazan Bey'in derneği faaliyete geçirmesi kolay olmamış. "Üye bulmakta sorun yaşadık. Konuyu anlattıklarım kimi olumlu baktı kimi de 'ya kardeşim başka işin mi yok. Git işine bak' dediler. İnsanlar tabelayı okuyor, alay ediyor, gülüyor. Kardeşim gülme, biz burada karikatür yapmadık ki netice itibariyle. Bir genç kız ailesini terkediyor. Evleniyor, çocukları oluyor. Araya bayram giriyor, seyran giriyor. Gidip anne babasının elini öpmek istiyor. Baba diyor ki benim evladım yok. Halbuki aslında evladı var. Ciğeri yanıyor. Kibir gurur olunca işler çok karışıyor. Küs ölüyorlar. Kızlar kaçsın anlamında söylemiyorum tabi ama olan olmuş artık. Hiç olmazsa taraflardan biri affetse de kim önce affederse o cennete gider buyurmuş Peygamber Efendimiz"

REFERANSLAR KUR'AN'DAN

Ramazan Bey dargınları barıştırmak için gerek Kur'an'daki kıssaları gerekse Peygamber Efendimizin sünnetlerini referans noktası alacaklarını söylüyor. "Dinimiz ne yapılması gerektiğini söylemiş. Önce konuyu anlamak lazım. Tarafları dinliyoruz. Dinledikten sonra gizlilik prensiplerine uygun olarak çözmeye çalışıyoruz." diyor. Evlilik konusunda Nisa Suresi 35. Ayet'e göre kadının ailesinden bir hakem, erkeğin ailesinden bir hakem belirlenerek uzlaşma sağlanmaya çalışılacak. Ramazan Bey'in kan davası için çözümü de Veda Hutbesi'nden. "Peygamber Efendimiz veda hutbesinde 'Eskiden câhiliyet devrinde güdülen kan davaları da tamamen kaldırılmıştır' demiş. Bunu hatırlatacağız."

TÜM TÜRKİYE BARIŞACAK

Ramazan Bey'e 'Diyelim birinin koyunu bir tarlaya girdi. Bu anlaşmazlığı nasıl çözeceksiniz' diyorum. Bu konuda da Davud Aleyhisselam'ın kıssası varmış. Enbiya Suresi 78. Ayet'te bahsediliyormuş. "Bir ekin tarlasına koyun girmişti. Ne kadar zarar vermiş tespit ediliyor. Tarla sahibi koyunları alıp sütünden yününden yararlanıyor. Koyunların sahibi de tarlayı sürüyor zarar karşılanıncaya kadar. Sonra koyunlarını alıyor."diyen Ramazan Bey bu ve bu gibi kıssalar, sünnetlerden yola çıkarak dargınları barıştırmaya çalışacaklarını anlatıyor. Derneğe başvurular gelmeye başlamış. Ancak barışan var mı kesin olarak bilmiyor Ramazan Bey. "Başvuru geliyor. Boşanma geliyor, kavga geliyor. Elimizden geleni yapıyoruz. Bir daha gelmeyince sorun çözüldü diye düşünüyorum." Ramazan Bey dernek kuruluşu için 10 milyar kadar masraf yapmış ama "Allah için harcıyorum nolacak ki" diyor. Hedefleri ise büyük: "Önce tüm Türkiye'de sonra da tüm dünyada bunu yapacağız. Diğer illere ve dünyanın her yerine şube açacağım. Benim gibi düşünen, beni anlayan insanlar varsa hemen olur. Faydalı olacak kişilere, üyelere kapımız açık."

Bu haber toplam 7083 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.