1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Çocuklar Net Konuştu: Asla Televizyonsuz Yapamam!

Çocuklar Net Konuştu: Asla Televizyonsuz Yapamam!

Küçükçekmece Belediyesi Bilgi Evleri'nin düzenlediği ankete katılan çocukların yüzde 63,46'sı "Evinizde televizyon olmaması sizi olumsuz etkiler mi?" sorusuna "Evet" cevabı verdi.

A+A-

Küçükçekmece Belediyesi Bilgi Evleri ikinci kademe öğrencileriyle, 'İletişim Medya ve Biz' seminerleri araştırması kapsamında yapılan anketler, çocukların medya karşısındaki bilinç düzeylerini ortaya koydu. Evinizde televizyon olmaması sizi olumsuz etkiler mi? sorusuna çocuklar yüzde 63,46'sı "Evet", yüzde 31,42'si "Hayır" yanıtını verdi.

Mutlu Demircioğlu'nun koordinatörlüğünde hazırlanan araştırmanın bazı sonuçlarına göre Bilgi Evleri öğrencilerinin büyük çoğunluğu kitle iletişim araçları konusunda bilinçlilik düzeyine sahip. Aile Danışma Merkezi Psikoloğu Birgül Emiroğlu, sosyalleşmenin bilinçlilik düzeyini etkilediğini söyleyerek "Çocuklarımızın evde yapabileceği hiçbir sosyal aktivite yok. Onlara yeni aktivite alanları oluşturarak zamanını daha kaliteli geçirmesi sağlanabilir. Bu durumda çocuğa televizyon izleyecek vakit kalmayacaktır. Yapılan araştırmalar da bu gerçeği ortaya koyuyor. Belediye ve okullar çocuklara bu imkanı sunuyor. Ailelerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor" dedi.

TV İZLEME KALİTELİ HALE GELMELİ

Yapılan ankette çocuklara yöneltilen önemli sorulardan biri de evde televizyon olmaması sizi olumsuz etkiler mi sorusuna yüzde 63,46'sı "Evet", yüzde 31,42'si "Hayır" yanıtını verdi. Ayrıca ankete katılan çocukların yüzde 39.10'u gece saat 11.00'e kadar, yüzde 40.38'i gece 12'den sonra tv izlediğini söylemesi dikkat çekti.

Çocukların televizyona olan bağımlılığını değerlendiren, Psikolog Eylem Ayrancı "Evde ebeveynleriyle yeteri kadar ilişki kuramayan çocuk, tüm ilgisini televizyona yöneltiyor. Ayrıca artık her evde birden fazla televizyon var. Çocuklar artık izledikleri dizileri okulda konuştukları sohbet konusu haline getirdi. Engellemek mümkün değil. Ailelerin televizyon izleme alışkanlığını kaliteli hale getirmesi gerekiyor." diye konuştu.

AİLE İÇİ ŞİDDET SUÇA İTİYOR

Araştırmada yer alan "Televizyon programlarında ve dizi filmlerdeki şiddet sahneleri çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilemekte ve özendirmektedir." görüşüne çocukların yüzde 78,85'i katılırken, yüzde 9,62'si katılmadığı, yüzde 10,90'ı kararsız olduğu belirlendi.

Bazı televizyon programlarından kaynaklanan suçları da yorumlayan Psikolog Birgül Emiroğlu "Ebeveynin tutumuna göre durum değişiyor. Çocuk ailesinden model oluşturamayınca, televizyonda gördüğü karakteri örnek alıyor. Gördüğünü de dışarıda uyguluyor. Ailenin çocuğun yaş durumuna göre ne izleyeceğini belirlemesi gerekiyor" diyerek çocuğu suça iten faktörlerden birinin de aile tutumu olduğunu vurguladı. Psikolog Eylem Ayrancı da bu konuda yapılan çeşitli araştırmaların olduğunu, aile içi şiddetin suç unsuruna katkı sağladığını ifade etti.

'İletişim Medya ve Biz' semineri araştırması sonucunda bazı ailelerin televizyon izleme konusunda çocukları sınırlandırmadığı da anlaşıldı. Bu durumla ilgili soruya karşılık çocukların yüzde 67,31 oranında "sınırlandırıyor" yanıtını verdi. Yüzde 31,42'lik bir kısım da "sınırlandırmıyor" dedi.

(CİHAN)

Bu haber toplam 3799 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.