1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Ceymi Doenyas’ın akademik başarıları sürüyor

Ceymi Doenyas’ın akademik başarıları sürüyor

Ceymi Doenyas, Princeton Üniversitesi Psikoloji Bölümü Ana Dalı ile Neuroscience ve Near Eastern Studies yan dallarında ödüllere layık görülerek mezun oldu

A+A-

Ayazağa Işık Lisesi’ni okul birincisi olarak bitiren ve Robert Kolej’den okul üçüncüsü olarak mezun olan Ceymi Doenyas, Princeton Üniversitesi Psikoloji Bölümü Ana Dalı ile  Neuroscience ve Near Eastern Studies (Yakın Doğu ilişkileri) yan dallarından birçok ödüle layık görülerek mezun oldu.

Doenyas, Neuroscience bölüm birincisi olurken aynı zamanda psikoloji bölümü en yüksek onur derecesine de layık görüldü.   

Mezunlardan sadece yüzde onunun kabul edildiği Amerika’nın en  eski ve en prestijli Onur Derneği olan Phi Beta Kappa’ya kabul edilen Ceymi Doenyas ayrıca dünyadaki en eski ve en büyük bilimsel araştırma derneklerinden biri olan Sigma Xi Scientific Research Society’ye de girmeye hak kazandı.

Reach Out Proje Bursu-Princeton Üniversitesinin son sınıf öğrencileri arasında sadece bir kişiye verdiği Uluslararası Toplumsal Hizmet Proje Bursunu, bu yıl Ceymi Doenyas, Türkiye’de Tohum Vakfı’ndaki otistik çocukların iPad ile eğitimi projesi ile kazanmıştı. Bursun bir kısmı ile Tohum Vakfına on iki adet iPad bağışladı. Doenyas bir sene boyunca bu çocukların iPad ile eğitilmesi üzerine çalışmalarını sürdürecek.

ABD'nin en iyi üniversitelerinden olan Princeton Üniversitesi'nin uluslararası alanda topluma faydalı bir proje gerçekleştirmek için son sınıf öğrencileri arasında verdiği bursu, 1200 öğrenci arasından Türk öğrenci Ceymi Doenyas kazanmıştı. Doenyas, otistik çocukların 'iPad' ile eğitimlerine katkı vermeyi sağlayan projesi ile kazandığı bursu, Türkiye'deki otistik çocuklara eğitim için kullanacak.  

TÜRKİYE VE ABD'DE EŞZAMANLI

Princeton Çocuk Gelişimi Enstitüsü'nün geçen yıl otizmli eğitiminde iPad kullanmaya başladığını belirten Doenyas, "Tablet kullanımının otizmli çocukların dikkat süresini ve eğitsel öğelere ilgisini artırdığı biliniyor. Ancak bu uygulama yeni olduğundan tabletlerin eğitime uzun vadeli katkıları henüz araştırılmamıştır. Princeton Üniversitesi'nde psikoloji okuyan bir Türk olarak, bu projem ile böyle bir çalışmanın Amerika ile eşzamanlı olarak Türkiye'de yapılmasına ve tablet kullanımının otizmli çocuklara sağladığı uzun vadeli yararların keşfedilmesine ön ayak olmayı amaçlıyorum. Böylece bir sene boyunca tabletlerin otizmli çocukların gelişimlerinde sağladığı yararları gözlemleyip, uluslararası platformda otizmli çocukların eğitimi ile ilgilenen kurumlarla da paylaşabiliriz" dedi. Doenyas, projesini şöyle anlattı: "Otistik çocuklar sosyal alanda sorunlar yaşıyor. Diğer insanlarla iletişimi başlatma ve göz teması kurma alanlarında daha gerideler. Ayrıca bir aile bireyinin ya da öğretmenin, devamlı olarak onlara ne yapmaları gerektiğini söylemesi gerekiyor. Yoksa boşluğa bakıyor ya da kendi kendilerine şarkı söylüyorlar. Kendi başlarına karar verip bir etkinliğe başlayamıyorlar. iPadler sayesinde hem etkinlik çizelgelerinin her daim yanlarında taşıyarak kendi hayatlarını bağımsız bir şekilde kontrol edebilir hem de iPad uygulamaları sayesinde sosyal iletişim yeteneklerini geliştirebilirler. iPad'deki dil uygulamaları sayesinde normal çocuklardan daha yavaş gelişen konuşma becerilerini de, kendi boş zamanlarında eğlenceli bir şekilde geliştirebilirler."

"BUNUN HAYALİNİ KURDUM"

Bir yıllık yaşam masraflarının karşılayan bursun bir kısmıyla ipad satın alarak Tohum Otizm Vakfı'na bağışlayacağını belirten Doenyas, "Tohum Otizm Vakfı'nda en üst sınıftaki 10 öğrenciyle çalışacağım. Bu çocuklar, teknolojik aletlerin kullanımı öğretildiği takdirde bunu başarıyor. Onlara ipad kullanmayı ve etkinlik çizelgelerini ipadlerle organize etmeyi öğreteceğim. Princeton Üniversitesi'ne kabul edildiğimden beri, burada aldığım eğitimi ülkeme faydalı olacak bir şekilde kullanmanın hayalini kuruyordum" dedi. Ayazağa Işık İlköğretim Okulu'nu birincilikle bitiren Doenyas, Robert Koleji'ni ise üçüncü tamamladı. Kolejdeki topluma hizmet projelerine liderlik eden Doenyas, öğretmen yetersizliği olan okullarda arkadaşlarıyla birlikte gönüllü ders verdi. Tohum Otizm Vakf için İngilizceden Türkçeye otizmli çocuklar için özel müfredatın bir kısmını tercüme etti. Princeton Üniversitesi'ne yüksek puanla giren Doenyas, burada Otizmliler Eğitim Merkezi'nde gönüllü olarak çalıştı.  

Kaynak: Şalom & Sabah 

Bu haber toplam 7246 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.