1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bugün Peter Carl Fabergé 166. Doğum Günü

Bugün Peter Carl Fabergé 166. Doğum Günü

Google Peter Carl Fabergé 166. Doğum Gününe Özel Doodle hazırladı.

A+A-

30 Mayıs 1846 doğumlu olan Peter Carl Fabergé asıl adıyla Carl Gustavovich Fabergé, St. Petersburg doğumlu Rus mücevher tasarımcısıdır. Peter Carl Fabergé, Batı dekoratif sanatlarının en büyük kuyumcularından ve tasarımcılarından biri olarak gösterilir.

Bilinen en ünlü eserlerinin başında meşhur Faberge Yumurtaları gelmektedir.

Genç Faberge eğitimine 1860 yılında St. Petersburg'ta bir Alman okulu olan St. Anne's Gymnasiumunda başladı. Carl eğitim gezisine çıktıktan sonra, 1864′te St. Petersburg'a döndü ve babasının yanında işe başladı.

Peter Carl Fabergé 24 Eylül 1920 yılında 74 yaşında yaşamını yitirdi.

Paskalya Yumurtaları

Faberge Yumurtaları'nın doğuşu Rus Çarı III. Aleksandre'nin eşi Marie Feodorovna'ya Paskalya hediyesi sunmak istemesi ve bu sebeple Peter Carl Fabergé'nin babası Gustav Fabregé'i görevlendirmesi ile ortaya çıkmıştır.

Rus Çarı yumurtaları o kadar çok beğendi ki ertesi yıl farklı bir yumurta için tekrardan sipariş verdi. Faberge Aile geleneklerine göre Rus Çarına bile yumurtaların hangi mücevherlerden imal edildiği söylenmiyordu. Rus Çarı'nın tek şartı yumurtaların her birinin sürpriz içermesiydi.

III. Aleksandre'den sonra gelen Çar II. Nicholas'da aynı şekilde geleneği devam ettirdi tek farkı her yıl biri annesi diğeri ise karısı için 2 adet yumurta imal edilmesi isteğiydi. Bu gelenek "Ekim Devrimi" ne kadar devam etmiştir.

Bu vesileyle Faberge Şirketi Rusya'nın en çok mücevher işi yapan şirketi konumuna geldi. St.Petersburg'daki şubesine ek olarak Moskova, Odessa, Kiev ve Londra'da şubeler açtılar.

Peter Carl Fabergé Hakkında Ek Bilgiler

Peter Carl Fabergé'nin 1900 yılında ki çalışmaları Rusya'yı temsilen Paris'te ki 1900 Dünya Fuarında sergilenmiştir.

Peter Carl Fabergé Fransız ödülleri arasında en prestijlisi sayılan Legion of Honour yani Şövalye ünvanı ile onurlandırıldı.

Bu haber toplam 3944 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.