1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bugün Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü

Bugün Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü

“12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü” Çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda toplumsal bilincin artırılması amacıyla Dünya çapında kutlanmaktadır. Bu gün dolayısıyla AİLEDER bir kamuoyu bildirisi yayımladı.

A+A-

"12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü" Çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda toplumsal bilincin artırılması amacıyla Dünya çapında kutlanmaktadır. Dünyanın her ülkesinde çocuk işçiliği çoğu zaman bir istismar alanı olarak varlığını korumakta ve bir çok çocuğun gücünün üzerinde bir yük taşımasına neden olmaktadır. 

"12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü" dolayısıyla AİLEDER bir kamuoyu bildirisi yayımladı. Söz konusu bildiride yer alan ayrıntılar şöyle:

Çocuk işçiliği insan hakları sorunudur!

Çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda toplumsal bilincin artırılması ve herkese sorumluluklarının hatırlatılması için her yıl "12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü" kutlanmaktadır. Küresel düzeyde tüm insanlığa yönelik risk ve tehlikeler içeren pek çok sorundan bir tanesi de çocuk işçiliğidir. En genel anlamıyla çocuk işçiliği bir ülkedeki kanunlar tarafından belirlenen yaş sınırının altındaki çocukların çalıştırılması anlamına gelmektedir. Çocuk hakları sözleşmesine göre çocukların eğitilme, giyinme, barınma, sağlık gibi çok temel hakları vardır. Çocuklar çalıştırıldıkları zaman bu haklardan mahrum kalırlar ve bu nedenle çocuk işçiliği insan hakları sorunudur. Ülkemizde meydana gelen toplumsal değişme, kentleşme, sanayileşme, iç göç hızının artması, aile kurumunun parçalanmasına paralel olarak çocukların çalıştırılması hızla artan bir sosyal sorunudur. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) gelişmekte olan ülkelerde 5- 17 yaşları arasında dünya genelinde yaklaşık 218 milyon çocuğun çalıştırılmakta olduğunu tahmin etmektedir. Çocuk işçiliği,  çalışan çocuklar sorunuyla birlikte; suça bulaşan, sokak çocukları sorununu da beraberinde getirmektedir.

Çocuğun çalıştırılması kişilik ve sosyal gelişimini olumsuz etkiler!

Çocuğu gelişim sürecinde ebeveynlerin ilgisiyle, eğitim görmesi gereken bir dönemde ihmal ve istismara maruz kalarak çalıştırılması çocuğun kişilik, duygusal ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Çocuğun işçi olarak korumasız ve güvensiz ortamlarda çalıştırılması çocuklarımızı savunmasız bırakmakta, tedavisi oldukça zor uyum ve davranış bozukluklarına yol açmaktadır. İlköğretim çağında olan çocukların öğrenimini sürdürmek yerine bedensel ve ruhsal özelliklerine uygun olmayan işlerde çocuğun ihmal ve istismarın yaygınlaşmasına neden olmaktadır.

Risk oluşturan aileler tespit edilmeli, desteklenmelidir!

Çocuk işçiliğin önlenmesinde risk oluşturulan aileler tespit edilmeli, aileler bilinçlendirilmeli ve kentsel yaşama uyum konusunda desteklenmelidir. Okulla bağı kopmuş çocukların tespit edilerek örgün veya yaygın eğitimden yararlanmaları sağlanmalıdır. Ayni nakdi yardım aldığı halde çocuğunu çalıştırmaya devam ettiği tespit edilen ailelerin aldığı ayni nakdi yardım kesilerek hakkında yasal işlem başlatılmalıdır. Çocukların 12 yıl zorunlu eğitim ve yeteneklerine göre meslek liselerinde eğitim alması gerekir.

Aileder olarak, eğitim çağında çocukların istismar edilerek çalıştırılmasına yönelik koruyucu ve önleyici çalışmalar ile ailelerinin desteklenmesine yönelik hizmetlere katkı vereceğimizi kamuoyuna beyan ediyoruz.

Fatih Kılıçarslan

İstanbul Aile Araştırmaları Eğitimi ve Danışmanlığı Derneği a. Yönetim Kurulu Başkanı

www.aileder.org.tr

Haseki, Küçükmühendis Sk. No. 7 Fatih / İstanbul 

Tel.     0212 588 2545                  

Faks.   0212 632 8579 

 

Bu haber toplam 8928 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.