1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Bugün 1992 yılından bu yana 3 Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası engelliler günü olarak kabul edildi. Dünya çapında olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.

A+A-

Aktüel Psikoloji / Ajanslar


Uluslararası Engelliler Günü (İngilizce:International Day of Disabled Persons) 1992 yılından bu yana 3 Aralık gününde Birleşmiş Milletler tarafından uluslarararası bir gün olarak kabul edilmiştir. Bu günde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir. Bu aktivitelerde toplumun engelliler konusuna dikkatini çekmek ve toplumsal bilincin oluşmasına katkı sağlamak amaçlanıyor. Her yıl bu gün için değişik bir tema edinilmektedir. 

Dünyadaki ya da Türkiye'de ki engelli nüfusundan, bu sayının toplum içindeki oranından bahseden istatistikler hayata dair çözüm önerileri getirmediği sürece bir yerden sonra anlamsız hale gelmekte. Engellilerin de herkes gibi 365 gün yaşadıkları, hayatın içinde olduklarının bilinmesi ve hatırlanmalarının bir gün ile sınırlandırılmaması önemli bir toplumsal gerekliliğin yanında büyük bir insani görevdir.

Aileder Başkanı Fatih Kılıçarslan

İstanbul Aile Araştırmaları Derneği (AİLEDER) başkanı Fatih Kılıçarslan 3 Aralık Dünya Engelliler gününü önemsediklerini ifade ederek şunları söyledi.

"3 Aralık tarihinde  askeri seramonilere benzer etkinlikler yapmak yerine 3 Aralıkta ne tür projeler hazırladığımızı, hazırladıklarımızı ne ölçüde uygulayabildiğimizi istatistiki raporlarla destekleyerek yol haritaları sunmalıyız. Proje destekli bir çalışmalar yapmadığımızda sadece bir gün için maksat adet yerini bulsun anlayışının ötesine geçemeyiz. 3Aralık tarihini engelliler için neler yaptık bunları toplumla paylaşma günü olarak kutlamamız daha manidardir." dedi. 

CHP Lideri Kılıçdaroğlu: “Birleşin, ortak ses olun”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bostancı Gösteri Merkezi’nde partisinin organize ettiği Dünya Engelliler Günü etkinliklerine katıldı. 

Çok sayıda engelli derneğinin olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Çok dağınık bir yapınız var. Çok sayıda derneğiniz var. Birleşin, güç olun. Yaklaşık 8 buçuk milyon engellimiz var. Bu 8 buçuk milyon kişi ortak bir ses oluşturabilirse hiçbir siyasi parti o sese kulak tıkayamaz. Anneler ve babalar engellileri bir çatı altında buluşturun” çağrısında bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu, engellilerin ülke ekonomisine katılabilmesi için çaba sarfedilmesi gerektiğini söyledi. 

3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla Zeytinburnu Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Volkan Kumaş Aktüel Psikoloji'ye yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

"Yaşamın tüm alanlarında yoğunlaşarak süren fırsat eşitsizliklerinden en büyük payı engelli bireyler almaktadır. Sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik gibi temel sorunlarda umutsuzluk ve kadercilik engelli cephesinde daha yaygın görülmektedir.

Engelleri ile toplumda hayatını sürdürmeye çalışan milyonlarca engelli birey olduğu ve bizlerden sosyal sorumluluğun bir gereği olarak destek beklediklerinin bilinmesi ve bu önemli günde herkes hatırlatılması gerekmektedir. Onun içindir ki engellilerle yan yana geldiğinizde onları anlamaya çaba gösterin  Acıyarak değil tanımak amacıyla onlara yaklaşın  Belki onlar iletişime geçmekten çekinebilirler. Siz ilk adımı atarak bu diyalogu başlatın. Hepimizin insan olduğu gerçeğini göz ardı etmeyin.

Hepimiz için geçerli olan ve hayatın içinde tabii karşılanması gereken engellilik hali için yaşamın daha kolay hale getirilmesine, engellilerin hayata faal olarak dâhil olmalarının sağlanmasına önemle ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz. Bunun için ya onlara dünyamızda yer açacağız ya da onların dünyasını anlamaya çalışacağız."  

Bu haber toplam 5154 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.