1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Bu Hastalıklar Bebekleri Seviyor

Bu Hastalıklar Bebekleri Seviyor

Özellikle kış aylarında artan bakteri ve virüsler, kalabalık ve sık havalandırılmayan ortamlar ya da öksüren-hapşıran büyükler, çocukların minik bedenleri için büyük risk oluşturuyor. Ancak gerekli önlemler alındığında endişelenmeye çok da gerek yok. Zira

A+A-

1- Zatürre : Zatürrenin etkeni olan streptococus pneumoniae aynı zamanda menenjit, orta kulak enfeksiyonu, sinüzit ve kana yayılan enfeksiyon gibi birçok hastalığa da yol açıyor. Bakteri solunum yolu ile bulaşıyor, daha çok kış ve ilkbaharın ilk aylarında ortaya çıkıyor. Yanlış ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı nedeniyle bakteride pek çok antibiyotiğe karşı direnç gelişmiş durumda. Bebekler yaşamlarının 2,4, 6 ve 12’nci aylarında yapılan aşı ile ağır zatürre enfeksiyonlarından büyük oranda korunabiliyor.

2- Grip: İnfluenza virüsleri hastaların öksürük ve aksırıkları ile havaya yayılan salgıların solunması yoluyla bulaşıyor. 1 ile 4 günlük kuluçka döneminden sonra hastalık ani başlayan ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas, vücut ağrısı, halsizlik, burun akıntısı ve öksürük belirtileri ile ortaya çıkıyor. Gribin hemen arkasından orta kulak enfeksiyonu, zatürre ve sinüzit gibi hastalıkların gelişme riski çok fazla. Grip virüsleri aralık ayından nisana kadarki dönemde salgınlara yol açıyor. Aşılama ile önemli oranda önlenebilen bir hastalık. Diğer aşılardan farklı olarak üçlü aşının içeriği her yıl yeniden olası salgın virüslerine göre düzenleniyor. 6 ay ve 2 yaş arası küçük süt çocuklarına grip aşısı yaptırabilirsiniz.

3- Rota virüs: Bu virüs, dünyada sosyo-ekonomik durumdan bağımsız olarak, 5 yaş altındaki çocuklarda ciddi ishalli hastalıkların en önemli nedenlerinden. Çocuklar 2-3 yaşlarına kadar virüs ile enfekte oluyor. Hastalık 3 ay ile 2 yaş arasında en ağır tabloda seyrediyor. Sıvı kayıplarına bağlı ölümler ve beslenme bozuklukları da daha çok bu dönem çocuklarında görülüyor. Ilıman iklimlerde rota virüs ishalleri kış aylarında daha fazla meydana geliyor. Rota virüsler bebek ve çocuklarda hastaneye yatırılmayı gerektiren ishal ataklarının yarısından sorumlu. Bilinen bir antiviral tedavisi yok. Bu nedenle etkin ve güvenilir aşılama şart. Bebekler için 3. ayı doldurmadan başlanabilecek etkin rota virüs aşıları bulunuyor. 

4- Kızamık: Kızamık hastalığına yol açan virüs son derece bulaşıcı. Ilıman bölgelerde hastalık kış sonu ve ilkbahar başında daha fazla görülüyor. 10-12 günlük kuluçka döneminden sonra yüksek ateş, burun akıntısı, öksürük ile başlıyor. Daha sonra gözlerde iltihaplanma ve döküntüler ile seyrediyor. Kızamık hastalığı küçük süt çocuklarında (6-12 ay) ve beslenme bozukluğu olan bebeklerde ağır tablolara yol açıyor. Kızamık komplikasyonları görülme sıklığına göre orta kulak enfeksiyonu, zatürre, ishal, körlük ve beyin dokusu enfeksiyonu şeklinde oluyor. Çok nadir de olsa kalıcı, düzelmeyen, tablosu giderek ağırlaşan beyin hasarına yol açabiliyor. Ancak bu hastalık kızamık geçirildikten yıllar sonra ortaya çıkabiliyor. Tüm bebeklerin 12’nci ayında kızamık aşısı ile mutlaka aşılanması gerekiyor.

5- Menenjit: Hastalığın etken heamiphilus influenza bakterisi. Bu bakteri aşının yaygın kullanılmaya başlanmasından önce özellikle 2 yaş altı çocuklarda çok ağır enfeksiyon tablolarına yol açıyordu. Başarılı aşılama programları ile hastalık görülme sıklığı % 99’dan fazla oranda azalmış durumda. Bebeklerin 2, 4, 6 ve 18’nci aylarda bu aşı ile aşılanması gerekiyor.

Bu haber toplam 3016 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.