1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Beyin egzersizleri işe yaramıyor mu?

Beyin egzersizleri işe yaramıyor mu?

Cambridge Üniversitesi’nde yapılan araştırma, beyin egzersizlerinin hiçbir faydası olmadığını kanıtlayınca, uzmanlar bu konuyu yeniden ele aldı.

A+A-

Nörologların beyni geliştirmek amacıyla önerdiği zeka oyunlarının güvenilirliği bilimsel araştırma konusu oldu. Cambridge Üniversitesi, hafıza geliştiren oyunları, altı hafta süreyle bir grup üzerinde test etti. 11 bin kişi haftada üç kez, en az 10 dakika bu oyunları oynadı. Diğer grup ise zeka oyunlarından yararlanmadı. 18-60 yaşları aralığındaki iki grup karşılaştırıldığında zeka egzersizlerinin hiçbir etkisi olmadığı ortaya çıktı. Bazı bilim adamları, salata yemenin beyin üzerinde zeka egzersizlerinden daha yararlı olduğunu öne sürdü. Biz de konunun uzmanlarına 'Salata yemek mi, yoksa zeka oyunları mı beyni daha çok geliştirir?' diye sorduk. İşte yanıtlar...

Egzersiz beyni yüzde 90 geliştirir.

Doç. Dr. Cahide Topsakal (Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahı) Yiyecekler yüzde 10, beyin jimnastiği ise beynin gelişiminde yüzde 90 etkilidir. Ne kadar çok telefon numarası ezberlerseniz, muhakemeye dayalı oyunlardaki başarınız da o derece artar. Gazete ve roman okumak da IQ'nuzu artırmaz ama hatırlama merkezleri arasındaki bağlantılarınızı güçlenir. Böylece beyniniz yaşlanmaz. Örneğin; liseyi bitirdikten sonra hiç kitap okumayan bir kişi, yıllar sonra kitap okumaya kalkarsa, okuduğunu anlayamaz. Beyne sürekli yük yükleyip, beyin jimnastiği yaptırmamız lazım. Beslenmenin de mutlaka yararı vardır. Ama sadece yiyecek ve içeceklere dikkat ederek bu iş olmaz.

Düşük eğitim demans yapıyor

Dr. Gülten Özdemir Demans; öğrenme, bellek, dil fonksiyonları ve kişilik gibi mental fonksiyonların bozulmasıyla yaşamı etkileyen geri dönüşsüz bir beyin hastalığıdır. Demansın nedenlerinden biri, düşük eğitim düzeyidir. Yüksek eğitim düzeyi ve profesyonel beyin aktiviteleri, koruyucudur. Eskiden beyinde nöronların kendini yenilemediği düşünülüyordu. Ancakşimdi tersi bir görüş hakim. Sonuç olarak entelektüel faaliyetlerde kullanılmamaya bağlı olarak; bellekten sorumlu merkezlerde hücre kaybı olabilir. Bol bol okumak ve bulmaca çözmek sinir sistemindeki hücrelerin yenilenmesini sağlar.

Beyin, kol adalesi gibi gelişmez

Doç. Dr. Cem Orhon (Beyin Cerrahı) Beyin egzersizi beyni geliştirmek için gerekli... Ancak yeterli değildir. Bu nedenle çok abartılmaması gerekir. Egzersiz özellikle belirli yaşın üzerindeki kişilere verilir; onlara bulmaca çözdürülür ve okuyup hatırlamaları istenir. Ancak beyni, kol adalesi geliştirir gibi geliştiremezsiniz. Beslenme bozuklukları ve depresyon, beyin aktivitelerini olumsuz etkiler. Tek başına egzersiz yeterli olmaz.

Dr. Mehmet Yavuz (Nörolog)

Beyin egzersizi, sağlıklı kişilerde hafıza geliştirmek için etkili olabilir. Fakat beyin hastalıklarını iyileştirmede kanıtlanan hiçbir etkisi yoktur. Ancak yeşil sebzede bulunan B1 ve B6 vitaminlerinin beyinde oluşan birçok rahatsızlığın iyileşmesinde olumlu etki gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca yapılan araştırmalarda, Alzheimer'a en çok bilim dünyasında çalışanların ve matematikçilerin yakanlandığı ortaya çıkmıştır. Ben de yapılan araştırmaları destekliyor ve yeşil sebze tüketmenin, beyin egzersizinden daha etkili olduğunu düşünüyorum.

SABAH GÜNAYDIN

Bu haber toplam 4498 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum