1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Arabanızın Rengi Sizi Nasıl Etkiler?

Arabanızın Rengi Sizi Nasıl Etkiler?

Araştırmacılar yollarda gümüş renkli arabaların artmasının araba çarpmalarındaki yaralanma miktarını azaltmak için etkili bir strateji olabileceğini öne sürmektedir

A+A-

Amerikan AAA Foundation for Traffic Safety’e göre arabanın rengi ve güvenliği arasındaki ilişki karmaşıktır. Bunun nedeni arabanın çevresinin(ağaçlar, çöl, vb.), hava koşullarının(yağmur, sis, kar) ve güneş ışığı oranının diğer sürücülerin görüşüne büyük bir etkisi olmasıdır.

Ayrıca, araştırma renklerin yorgunluğa sebep olan, stresi arttıran, görsel algıyı düşüren ve odaklanmayı ve güvenliği negatif yönde etkileyen durumlara ve ruh hallerine sebep olabileceğini söylemektedir. Geçmiş zamanlarda yapılmış bir araştırma beyaz ve açık renkli arabaların diğer renkli arabalardan daha az trafik kazalarına dahil olduğunu iddia etmiştir.

Daha sonra bunu incelemek için bir grup araştırmacı arabanın renginin sürücülerin ciddi kaza riski üzerindeki etkilerini belirlemek için bir araştırma başlatmıştır. Araştırmalarının sonuçları İngiliz BMJ dergisinde yayımlanmıştır.

Araştırmacılar açık renkli arabalar(gri ya da beyaz) kullanan insanların koyu renkli(kahverengi, siyah ya da yeşil) araba kullanan insanlardan ağır kaza yapmaya daha az eğilimli olduğunu bulmuşlardır.
Araştırmacılar gümüş renkli araba kullanan insanların beyaz araba kullanan insanlardan %50 daha az ciddi bir kazaya dahil olma eğilimi olduğunu bulmuştur. Ayrıca kahverengi araba kullananların siyah ve gri araba kullananlardan önemli derecede fazla ciddi kaza riski olduğunu keşfetmiştir.

Sarı, yeşil, kırmızı ve mavi arabaların ağır kaza riski beyaz arabaların riskiyle hemen hemen aynıdır. Araştırmanın sonuçlarına göre diğer arabalarla kıyaslandığında gümüş rengi arabalar ciddi kazalarda büyük bir oranda az kaza sonucuna sahiptir. Bu, her gün dünyada yaklaşık 3000 kişinin trafik kazasında öldüğünü düşünürsek çok önemli bir bulgudur. Ve şüphesiz bu istatistiğe arabanın renginden başka bir çok faktör dahil olmaktadır.

Buna rağmen araştırmacılar yollarda gümüş renkli arabaların artmasının araba çarpmalarındaki yaralanma miktarını azaltmak için etkili bir strateji olabileceğini öne sürmektedir. Tabi ki kalbinizdeki araba küçük kırmızı ya da büyük siyah lüks bir arabaysa bu bulgular fikrinizi değiştirmeyecektir.

Ve size harika renkli mavi arabanızı gümüş renklisini almak için satmanız gerektiğini söylemiyoruz. Bununla birlikte eğer yeni bir araba almaya giderseniz, gümüş renkli güvenli arabaları da aklınızda bulundurmayı ihmal etmeyin.

"www.realage.com.tr"

Bu haber toplam 3405 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.