1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Yetişkin DEHB'si Kalp Hastalıklarını Etkileyebilir.

Yetişkin DEHB'si Kalp Hastalıklarını Etkileyebilir.

HealthDay Muhabiri Steven Reinberg tarafından hazırlanan bir haberde, DEHB'den muzdarip yetişkinlerin bir tür kardiyovasküler hastalık geliştirme olasılığı daha yüksek olabileceği vurgulandı.

A+A-

İsveç'teki Karolinska Enstitüsü Tıbbi Epidemiyoloji ve Biyoistatistik Bölümü doktora araştırmacısı Lin Li. "Klinisyenlerin DEHB'li bireylerde KVH [kardiyovasküler hastalık] riskini azaltmaya yardımcı olmak için psikiyatrik komorbiditeyi ve yaşam tarzı faktörlerini dikkatli bir şekilde göz önünde bulundurması gerekiyor, ancak aynı zamanda DEHB ve kardiyovasküler hastalık için ortak genetik bileşenler gibi makul biyolojik mekanizmaları keşfetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var. "dedi

Araştırmacılar, bu çalışmanın DEHB'nin kardiyovasküler hastalığa neden olduğunu kanıtlayamayacağını , yalnızca iki koşulun ilişkili göründüğünü belirtti.

Li, diğer faktörlerin DEHB ve kardiyovasküler hastalık arasındaki bağlantıya ışık tutabileceğini de sözlerine ekledi.

"Özellikle madde kullanım bozukluğu ve yeme bozuklukları için psikiyatri komorbiditelerinin DEHB ile kardiyovasküler hastalık arasındaki ilişkiyi kısmen açıklayabileceğini bulduk" dedi.

Li, "Ancak DEHB'li yetişkinler arasında kardiyovasküler hastalık riskinin artmasıyla da bağlantılı olabilecek, örneğin sigara ve fiziksel aktiviteler gibi yaşam tarzı faktörleri hakkında ayrıntılı bilgiye sahip değiliz" dedi. "Genetik faktörlerin ilişkiyi açıklayıp açıklayamayacağını araştırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var."

Li ayrıca, DEHB semptomlarını tedavi etmek için kullanılan ilaçların, durumu olanlar arasında kardiyovasküler hastalık riskini düşürmediğini de kaydetti.

Araştırma için araştırmacılar, 37.000'i DEHB olan 5 milyondan fazla yetişkin hakkında veri topladı. Ortalama 12 yıllık bir takip sırasında, DEHB'si olmayanların %23,5'i ile karşılaştırıldığında, DEHB'si olanların %38'i kardiyovasküler hastalık geliştirdi.

DEHB'li kişilerde özellikle kalp durması , hemorajik inme ve periferik damar hastalıkları için riskler yüksekti . İlişki erkekler arasında kadınlardan daha güçlüydü ve yeme bozuklukları ve uyuşturucu bağımlılığı da DEHB olan kişilerde kardiyovasküler hastalık olasılığını artırdı.

Bulgular 8 Eylül'de World Psychiatry dergisinde yayınlandı.

Great Neck, NY'deki Northwell Health'de bir kardiyolog olan Dr. Benjamin Hirsh, "DEHB ile kalp hastalığı arasındaki bağlantının iyi anlaşılmamasının nedeni, tanı oranlarının yalnızca son 45 yılda çarpıcı biçimde artmasıdır. Şimdi 45 yaşındaki kişilerde koroner hastalığı hızlanmış oranlarda gelişmeye başlıyor" dedi.

DEHB ve kardiyovasküler hastalık arasındaki ilişki karmaşıktır, ancak kesinlikle DEHB'den kaynaklanan duygusal travmanın etkisiyle, uzun süreli amfetamin kullanımıyla ve artan sigara içme gibi davranışlarla ilgili olduğunu söyledi.

Hirsh, "Bu çalışmada net olan bir şey var oda: "Bu hastaların kalp doktorlarını yıllık olarak görmeleri gerektiğidir". "DEHB'nin kendisi zaten kalp hastalığı için bir risk faktörüdür; DEHB'den kaynaklanan risklerini izlememiz ve diğer risk faktörlerini çok sıkı bir şekilde kontrol etmemiz gerekiyor."


Alıntı Kaynağı İçin Tıklayınız

Bu haber toplam 2341 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.