1. HABERLER

  2. PSİKO EĞİTİM

  3. WÇZÖ-IV (Wisc-R 4) Test Eğitimleri Başladı

WÇZÖ-IV (Wisc-R 4) Test Eğitimleri Başladı

Uzun bir süredir TPD tarafından standardizasyon çalışmaları yapılan Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği (WÇZÖ-IV) kısa eğitimleri başladı.

A+A-

Maruf BEÇENE / Aktüel Psikoloji

Türkiye'nin en popüler zeka testi olarak bilinen Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği (WÇZÖ-IV) standardizsyon çalışmaları tamamlandı. Daha önce kısa adı Wisc-R Zeka tesi olarak isimlendirilen test Türkçeleştirmeyle beraber WÇZÖ-IV kısa adını aldı.

Testin önceki sürümü için en son 1994 yılında standardizasyon güncellemesi yapılmıştı. 1994'ten günümüze yaşanan hızlı değişim, dijital bilgi datalarının artması, bilgisayar oyunları ve tv kaynaklı yoğun bilgi aktarımına bağlı olarak uyaran zenginliği oluştu. Uyarıcı zenginliğindeki bu durum bireylerin IQ popülasyonunu da etkiledi. Uzmanlar mevcut Wisc-R Zeka testinin değişen koşullara bağlı olarak normunda sapma olduğunu ifade ediyor. Bu durum her alanda olduğu gibi IQ (Zeka Değerlendirme) araçlarının da güncellenmesini zorunlu kıldı.

Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği Türkçe standardizasyon çalışmaları çok öncesinde başlamış olmasına rağmen henüz bitti. Testin kısa eğitim çalışmalarının ilki Ekim ayın'da başladı. Mart ayında 8. grup eğitimleri başlayacak ve eğitimler 4 gün sürecek. 

Türk Psikologlar Derneği tarafından eğitimi verilecek olan testin eğitimine katılım için klinik çalışanlara öncelik tanınmaktadır.

Konuyla ilgili TPD'nin web sitesinde yayınlanan yazılı açıklamanın ayrıntıları şöyle:


Kurs İçeriği: 6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay yaş aralığındaki çocukların bilişsel becerileri hakkında bilgi sağlayan klinik bir ölçme aracı olan Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği IV’e eklenen yeni alt testler,  uygulama yönergeleri, puanlama ve raporlama ile klinikte kullanım alanları temelinde aşağıdaki alt başlıklara ilişkin bilgileri kapsamaktadır.

1. WÇZÖ-IV Testinin Tanıtımı

- WÇZÖ-IV’ün kuramsal alt yapısının tanıtılması
- WÇZÖ-IV Türkiye Standardizasyon çalışmasının aktarımı 
- WÇZÖ-R ile WÇZÖ-IV arasındaki farklar ve yenilikler hakkında bilgilendirme 

- WÇZÖ-IV’ün dönüştürülmüş ya da küme puanlarının tanıtımı


2. WÇZÖ-IV Uygulama Becerileri

- Zeka ölçeğinin alt testlerinin uygulanma becerisinin kazandırılmasına yönelik gereklilikler ve pratik uygulamalarla bunların pekiştirilmesi,

3. WÇZÖ-IV Puanlarının Yorumlanması ve Raporlandırılması

- Elde edilen puanların hesaplanması ve bunların yorumlanması 
- Kapsamlı bir rapor yazma için gerekli bilgilerin aktarılması

Kursun Hedefleri: Çocukların bilişsel becerilerinin değerlendirilmesinde bir çok ülkede güvenilir ve yaygın kullanılan klinik ölçme araçlarından Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği-IV’ün uygulama becerilerinin kazandırılması, test puanlarının yorumlanması ve rapor yazma becerisinin kazandırılması, bu aracın kullanımının klinik becerilerle birleştirilmesine yardımcı olma kursun hedefleri içindedir.

Hedeflenen Katılımcılar ve Ön Koşullar: Psikoloji bölümünden mezun olmak, lisansüstü veya doktora eğitiminde WÇZÖ-IV uygulamalı zihinsel değerlendirme dersini almış olmak ve/veya WÇZÖ-R sertifikasına sahip olmak. Klinik alanda çalışanlara öncelik tanınacaktır.

Değerlendirme: Yukarıda içeriği aktarılan 32 saatlik kursun sonunda yazılı sınav ile kursun değerlendirmesi yapılacaktır. Değerlendirme sonucunda başarılı olan kursiyerlere TPD onaylı sertifika verilecektir.


Sponsorlu

WÇZÖ-IV (Wisc-R) iUygulama ve Değerlendirme Merkezi

Bu haber toplam 28116 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum