1. HABERLER

  2. KİŞİSEL GELİŞİM

  3. Uzun yaşayanlardan yaşlılara özel 10 sır

Uzun yaşayanlardan yaşlılara özel 10 sır

50'li yaşlarımın sonuna geldim. Artık yavaş yavaş yaşlanıyorum. Bundan sonraki hayatımda kimseye yük olmak istemiyorum. Bugünden alabileceğim önlemler nelerdir...

A+A-

50'li yaşlarımın sonuna geldim. Artık yavaş yavaş yaşlanıyorum. Bundan sonraki hayatımda kimseye yük olmak istemiyorum. Bugünden alabileceğim önlemler nelerdir, sizce nelere dikkat etmeliyim?

Yaşam süresi giderek uzuyor. Türkiye'de yaşlı nüfusun 2000 ile 2025 yılları arasında yaklaşık 7 milyon artması bekleniyor... Kadınların uzun yaşama şansı erkeklere göre daha da yüksek. Bu durumda istatistiksel olarak 60 yaş kabul edilen 'yaşlılık sınırı'nı çok daha yukarıya çekmek gerekiyor. Artık pek çok kişi 60'lı, 70'li yaşları 'orta yaş' kabul ediyor. Ancak yaşlılık bazıları için keyifli, gençlik yıllarında zor bulunan değerli bir zaman iken bazıları için hastalıkların kapıyı çaldığı, huzursuz, stresli bir dönem oluyor. Siz hangi gruba giriyorsunuz bilmiyorum ama hayat kalitesinin yüksek olduğu, uzun bir yaşam için yapmanız gerekenlerin, fiziksel sağlığınızla sınırlı olmadığını lütfen kabullenin. Psikolojik, sosyal, duygusal, hatta ruhani fonksiyonlarınız da sağlığınızın önemli parçaları... İşte bu nedenle uzun ve kaliteli bir yaşlanma sürecine sahip olmak istiyorsanız, tüm fonksiyonlarınızı gözden geçirmelisiniz. Amerika'da 'senetaryen' yani 100 yaşını geçenler üzerinde yapılan bir araştırma da; uzun yaşamak için sadece fiziksel sağlığınızın değil, sosyal ve duygusal bağlarınızın da kuvvetli olması gerektiğini ortaya koydu. Aşağıdaki 10 tüyo kaliteli bir hayat yolculuğunda ilk adımlarınız olabilir. Unutmayın: Yaşlanmak kaçınılmaz olsa da güzel yaşlanmak mümkündür.

* Arkadaş ve ailenizle yakın ve samimi ilişkiler içinde olun.

* Zihninizi sürekli aktif tutun, yeni bir şeyler öğrenmeye devam.

* Bol bol gülün, espri anlayışınızı geliştirin.

* İnançlarınıza ve ruhaniyetinize sıkı sıkı tutunun.

* Yeni bir güne heyecanla başlamaktan hiç vazgeçmeyin.

* Aktivitesi bol bir yaşam sürmeye gayret edin.

* Özgür olduğunuz ve kimseye bağımlı olarak yaşamadığınız hissine sahip çıkın.

* Doğru beslenin.

* Güncel olayları takip edin.

* Yeni arkadaşlıklar kurun, yeni idostlar edinin.

Bu haber toplam 10230 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.