1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türk Lirası'nda Psikolojik Eşik Endişesi

Türk Lirası'nda Psikolojik Eşik Endişesi

Bir yanda ABD'de inatçı enflasyon ve Fed'in 'şahin'i uçurma beklentisi, diğer yanda yüzde 20'ye dayanan yurtiçi enflasyon ve TCMB'nin belirsizliği... İki ayrı para politikası arasında sıkışan TL, dolar karşısında psikolojik 10 seviyesine dayandı.

A+A-

Türk Lirası, gerek ABD'de gerek yurtiçinde yüksek enflasyon ve para politikalarına yönelik gelişmeler nedeniyle değer kaybetmeye devam ediyor. Kur, haftanın son işlem gününde 9,98'in üzerine çıkarak, psikolojik 10 seviyesine bir adım daha yaklaştı.

ABD tüketici enflasyonunun beklentilerden yüksek gelmesi sonrasında doların güç kazanması tüm gelişmekte olan ülke para birimlerini olumsuz etkilerken, iç dinamiklerin de etkisiyle Türk Lirası tüm bu para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi olarak öne çıkıyor.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun çekirdek enflasyonu dikkate alacaklarını açıklamasından sonra, yani 8 Eylül’den bu yana TL’deki değer kaybı yüzde 15’i aştı.

Dolar/TL haftanın son işlem gününde 9,9857 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı ve psikolojik 10 lira sınırına dayandı. Uzmanlar Merkez Bankası’nın cari fazlayı öncelleyen politikalar uygulamaya devam edeceği ve yüksek enflasyon ile değersiz TL’ye rağmen haftaya yapılacak Para Politikası Kurulu’nda faiz indirimlerine devam edeceği beklentisiyle TL’nin fiyatlamasının kalıcı olarak bozulduğuna dikkat çekiyor. 

 

Haftaya 1-1.5 puan indirim bekleniyor

Dün güne yine 9.87 lira seviyelerinden başlayan TL’de değer kaybı hızlandı ve 9.97 lira aşıldı. O arada Merkez Bankası ödemeler dengesi eylül verilerini açıkladı. Bu veri 1.6 milyar dolar eylülde fazla verildiğine işaret ederken iki aylık cari fazla 2.5 milyar dolara yaklaştı. Bunun anlamı artık çok daha farklı.

Dunya.com dan Şebnem TURHAN'ın uzman görüşlerine yer vererek hazırladığı haberin ayrıntıları şöyle:

Çünkü Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, son Enflasyon Raporu sunumunda cari fazlanın fiyat istikrarı için önemli olduğunu, Merkez Bankası’nın da bunun sağlanması için elinden gelini yaptığını ve yapmaya devam edeceğini vurgulamıştı. Ve politika faizindeki indirimlerin de sıkı para politikasının beklenenin üzerinde daraltma yarattığını söyledikleri ticari kredilerin büyümesini ve böylece Türkiye’nin tedarik zincirinde öne çıkarak cari fazla verilmesine katkıda bulunulacak şekilde belirleneceğinin sinyali verilmişti. Cari fazla sonrası da öncesinde de var olan Merkez Bankası’nın 18 Kasım’daki PPK’da 100-150 baz puan daha faiz indirimi yapması beklentisi güçlendi.

HABERİN DEVAMI

https://www.dunya.com/finans/haberler/turk-lirasi-psikoloji-testinde-ekonomistler-nasil-yorumluyor-haberi-639495

Bu haber toplam 6807 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.