1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. Son 5 Yılda Antidepresan Kullanımı %56 Arttı

Son 5 Yılda Antidepresan Kullanımı %56 Arttı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, MHP Mersin Milletvekili Ali Öz'ün soru önergesini yanıtlarken Ruh Sağlığı ile ilgili önemli bilgiler aktardı.

A+A-

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye’de de depresyon teşhisi sayısında artış olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2020’de depresyon yaygınlığının günümüzdekinin iki katına çıkacağı uyarısı yaptığına dikkati çekti. Öz, önergesinde, Müezzinoğlu’na Türkiye’deki depresyon vakaları, antidepresan ilaç kullanımı ve alınan önlemlerin ne olduğunu sordu.

Kutu kutu tüketiyoruz

Müezzinoğlu ise, Öz’e yanıt için TBMM’ye gönderdiği yazıda, “SGK’dan alınan verilere göre son 5 yılda antidepresan tüketimi yüzde 56 oranında artmıştır” dedi. Müezzinoğlu, 2008’de 16 milyon 537 bin 260 kutu olan antidepresan tüketiminin 2012’de 25 milyon 958 bin 725 kutuya çıktığını kaydetti.

100 bin kişiye 6 psikolog

Müezzinoğlu, Türkiye’de antidepresan ilaç kullanımının artmasının nedenlerini şöyle sıraladı:
“Söz konusu artışın birden fazla sebeplerinden biri de bu ilaçların diğer branş hekimlerince de reçete ediliyor olması. Antidepresan tüketimindeki artış nedenleri depresyon tedavisinin özelliği, antidepresanların başka rahatsızlıkların da tedavisinde kullanılması ve hizmette ulaşılabilirliğin artışı gibi etkenlere dayanmaktadır.”

Türkiye’de hasta başına düşen psikolog oranlarına da değinen Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
“Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı kapsamında Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda çalışan 100 bin kişiye 1,25 oranındaki psikolog sayısının 6’ya çıkarılması hedeflenmiştir. 100 bin kişiye 2,20 olan ruh sağlığı uzmanı sayısının da artırılması için uzmanlık eğitimi verebilecek eğitim kliniklerinin açılması da yine hedefler arasında bulunmaktadır.”

Bu haber toplam 8114 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum