1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Rusya'dan ABD'ye: Savaşın eşiğine gelindi

Rusya'dan ABD'ye: Savaşın eşiğine gelindi

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a saldırı emri vermesi ve son anda iptal etmesi, dünyayı karıştırdı.

A+A-

İran'a saldırmaya hazırlanan ABD'ye seslenen Rusya, savaşın eşiğine gelindiği uyarısını yaptı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Washington'dan savaşın sonuçlarını iyi düşünmesini istedi.

Moskova'ya göre, ABD Ortadoğu'daki tansiyonu kasten artırıyor.

New York Times gazetesi, Başkan Trump'ın Amerikan insansız hava aracını düşüren İran'ı vurmaya onay verdiğini ancak daha sonra 'aniden' emrin uygulanmasını durdurduğunu gece yarısı duyurdu.

NYT'nin haberine göre, Trump'ın üst düzey ulusal güvenlik danışmanları ve Kongre temsilcilerinin Beyaz Saray'da yaptığı yoğun görüşmelerden sonra Amerikan askeri ve diplomatik yetkilileri, yerel saatle 19.00 sıralarında İran'daki hedeflerin vurulmasını bekliyorlardı. NYT, haberini görüşmelerde yer alan ya da görüşmeler hakkında bilgilendirilen, ismini vermediği birden fazla üst düzey yetkiliye dayandırdı.

Yetkililerin gazeteye aktardığına göre, Trump füze bataryalarının da aralarında olduğu bir dizi hedefin vurulmasına onay verdi. Gazeteye konuşan bir üst düzey yetkili, emir iptal edildiğinde operasyonun başlangıç aşamalarında olduğunu söyledi.

Yetkiliye göre, uçaklar ve gemiler atış pozisyonundaydı, ancak iptal emri gelince herhangi bir füze atılmadı.

Gerçekleşseydi bu, Trump yönetiminin Orta Doğu'yu üçüncü kez vurması anlamına gelecekti. Trump 2017 ve 2018'de Suriye'deki bazı hedefleri vurmuştu.


4-033.gif


NYT, Trump'ın saldırılar ile ilgili fikrini mi değiştirdiğinin yoksa yönetimin lojistik veya stratejik nedenlerle mi vazgeçtiğinin belli olmadığını kaydediyor. Gazeteye göre saldının halen gerçekleşme ihtimaline yönelik bir netlik de bulunmuyor.

Gazete, saldırı planlarına ilişkin sorulara Beyaz Saray ya da Pentagon yetkililerinden yanıt alamadıklarını açıkladı. Yetkililerin olası bir saldırı ihtimaline karşı gazeteden haberi bekletmelerini istemedikleri de haberde yer alan bir diğer ayrıntı.

Saldırı planları hakkında bilgilendirilen üst düzey bir yetkili, İran'ın 130 milyon dolar değerindeki Amerikan insansız hava aracını karadan havaya füzeyle düşürmesine misilleme olarak bu saldırının planlandığını belirtti.

Haberde, İran ordusuna ve sivillere yönelik zarar riskinin en aza indirilmesi için saldırının Cuma sabahı şafak vaktinden önce yapılmasının planlandığı belirtildi.

NYT, Trump'ın ulusal güvenlik danışmanlarının bir saldırı düzenlenmesi konusunda farklı fikirlerde olduklarını yazdı.

Gazeteye konuşan yönetimden üst düzey yetkililer, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın ve CIA direktörü Gina Haspel'in askeri bir yanıt verilmesini taraftarı olduğunu, ancak üst düzey Savunma Bakanlığı yetkililerinin bölgedeki Amerikan güçlerine yönelik tehdidi artırmakla birlikte tansiyonu daha da yükselteceği uyarısında bulunduklarını söylediler.

Beyaz Saray'daki Durum Odası'nda Kongre temsilcilerinin durumla ilgili bilgilendirildiği bilgisi de haberde yer alıyor.

Bu haber toplam 5312 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.