1. HABERLER

  2. SORU & CEVAP

  3. Psikolojik Sorunlar ve Cevaplar 2. SERİ

Psikolojik Sorunlar ve Cevaplar 2. SERİ

NPİSTANBUL Hastanesi ve Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden 33 uzman tüm psikoloji ve nöroloji konusundaki sorularınızı cevaplandırıyor!...

A+A-

HURRİYET - NPİSTANBUL Hastanesi ve Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden 33 uzman tüm psikoloji ve nöroloji konusundaki sorularınızı cevaplandırıyor!...

SORU
10 gündür ensemden başıma vuran ve ara ara şiddetlenen baş ağrım mevcut.geçen pazar günü 2 saatlik güneş altında basketbol oynamıştım ve terim üstünde kurumuştu bu sebep olabilirmi.baş ağrım halen devam etmekte ve daha önce bu kadar uzunsüreli ağrı hiç yaşamamıştım.ilaç olarak sadece aspirin kullandım.takip etmem gereken tedavi noktasında yardımcı olursanız memmun olurum

CEVAP

Eğer bu ağrınız daha önceden olmayan bir tarzda ise vakit kaybetmeden bir nöroloji hekimine başvurunuz. Anlaşılan süresi açısından daha önceki ağrılardan farklı bir karakterde. Aspirin almayı da bırakınız. Farklı tipteki ağrılarda en korkulan hastalıklar beyin damarlarındaki anevrizma kanamaları ve beyinde yer kaplayan süreçlerdir. İhtimal düşük de olsa bu tarz baş ağrılarında öncelikle hayatı tehdit eden bir durum olup olmadığının araştırılması gerekir.

Başar Bilgiç

Nöroloji Uzmanı

SORU

Merhaba benim 1973 doğumlu ağabeyim ilkokul yıllarından beri rahatsız en son 7 sene önce beynine mitral attı doktorları beyninin iki tarafının da tıkandığını fazla yaşamayacağını söylediler.obsesyon var ve her ilkbaharda bir takım şeylere takıyor ve saldırganlaşıyor evimizde huzur kalmadı polis de doktorlar da birşey yapamıyor largastil 100mg.veriyorum lütfen bu konuda aydınlatın bizi ailecek psikolojimiz çok bozuldu şimdiden çok teşekkür ederim kolay gelsin.

CEVAP

Yazdıklarınızdan ağabeyinizin durumunu tam anlayamadım .Ancak beyin hasarına ve beynin çalışmasında bozukluğa sebep olan tıbbi sorunlarda davranım bozuklukları, saldırganlık, korku, şüphe sık olarak izlenir. Bu gibi durumlarda asıl tedavi altta yatan sebebin ortadan kaldırılmasıdır. Fakat bir taraftan da çeşitli ilaç tedavileri ile hastanın daha uyumlu ve sakin olabilmesi sağlanır. Kullandığınız ilaç bu durumda yetersiz gelmektedir. Tekrar muayeneye başvurmanız durumunda ilaç tedavisi daha etkili hale getirilecektir. Acil şifalar dilerim.

Dr. Gökben Hızlı Sayar

SORU

Slmlar Ben miamiden yaziyorum6 yildir yuksek tansiyon hastasiyim 2007 yazinda tansiyonum buyuk :24 kucuk:15 e kadar cikti su anda ilacla normal seyrinde ancak bu yazdan beri kucuk arabaya binmekten cok korkuyorum evden hic cikmasam olucak fakat calismam lazim arabasiz ise gitmem mumkun degil arabaya binince kasiliyorum sanki ben kullaniyormus gibi gozumu yoldan ayiramiyorum esim cok hizli araba kullaniyordu gerci simdi yavas suruyor ama cok zor durumda kaldim ne yapmam lazim. Tesekkurler

CEVAP

Araba ile yolculuk yaparken yaşadığınızı belirttiğiniz gerginlikle baş etmenizde nefes ve gevşeme egzersizleri yararlı olabilir. Bir uzmanla nefes ve gevşeme egzersizlerine yönelik çalışma yapmanızı öneririm.

Uzm.Psk. Kamil Ertekin 

SORU

Merhaba, aslında o kadar çok şey varki sormak istediğim..herşey birbirine zincir.polayannacılık oynamakdan sıkıldım.insanlara hep gerçeklerden bahsedip duruyorum ama gerçekleştyirmeye geldiğimde hiç bir şey yapamıyorum..olmayan şeylerin daha doğrusu olmasını istedğim şeylerin kendime yalan söyleyerek varmışlar gibi davranıyorum.birşeyi istiyorum olduktan sonrada vazgeçiyorum.maymun iştahlı olduğumu söylüyor çevremdekiler artık, aslında önceleri böyle değildim.beni anlayacak doktor varmıdır acaba?

CEVAP

Sanırım kafanız karışmış biraz.  İnsanların güvenini sağlamış ve gerçekci öneriler verebilen bir özelliğiniz var. Ancak kendi hayatınızla ilgili bazı kararlar almakta ve uygulamakta zorlanıyorsunuz.  Bu sizin dışınızdaki insanlara daha objektif bakabilmenizden kaynaklanır. Kişiler kendilerine objektif bakma konusunda hep sorun yaşarlar.  Çünkü haksızlık etme endişesi, vicdan muhasebesi, öncelikleri konusunda kararsızlık yaşama, isteksizlik gibi sorunlar yalın objektivizmi bozar.  Kısacası kaygı yaratan olaylar haline gelir.  Kaygı , korku ise bizi daha da çıkmaza sokar ve karar vermemizi ve harekete geçmemizi engeller.  Bu durum çoğunlukla depresyona sürükler yada maskeli depresyon yaşıyoruzdur. Tüm bu ihtimaller için ise bir uzman yardımı daha fazla işkence çekmenize engel olacaktır.

Psk. Nerşe Özkarslı

SORU

Korkularım başladı araba fobisi ölüm korkusu gibi ne yapmam gerekir

CEVAP
Korku kişinin  korku yaratmayacak duruma karşı korkuyla birlikte kaçınma davranışları geliştirmesidir. Mantıksal düşünerek korkuları yenmekte kişi zorlanır. Bir süre sonrada günlük işlevlerde bozulmaya neden olur. Bu nedenle de yardım almak da fayda vardır. Korkuların tedavisinde ilaç tedavisi ile birlikte kognitif davranışçı tedaviler oldukça etkilidir. 

Uzman Psikolog Zehra Erol

MemoryCenter Nöropsikiyatri Merkezi

SORU

Merhabalar; Küçük yaşta korkutulma sonucunda kekemelik başlangıcı oldu.İlkokul çağlarımda toplumun baskısını önemsememiştim.Ortaokul ve lise çağımda artık çok az konuşmaya utangaç olmaya veya kendine güvensiz bir insan haline geldim.Şu an üniversite öğrenimdeyim ve bu eksikliklerimi yenmeye çalışıyorum.Mesela küçükken yapmaya korktuğum şeyleri yapmaya karar verdim,derslerde kendi görüşümü söylemeye gayret ediyorum.Ama ne yapsamda yenemediğim bazı durumlar var.Ne yapmalıyım.TEŞEKKÜRLER

CEVAP

Değerli genç  arkadaşım ;Öyle veyahut böyle cehaletin kurbanı olarak sizde bazı sorunlar oluşmuş.Sonuçta bunların hepsinin farkına varmışsın ve bunlarla mucadele ediyorsun.Çok güzel bir ifade kullanmışsın.Eksikliklerimi yenmeye çalışıyorum.Önemli olan da bu zaten.Şu anda doğru bir yoldasın.Ne güzel.Eksikliklerinin farkına varmışsında onları yenmeye çalışıyorsun.seni kutlarım.Nice insanlar varki;Ömür boyu eksikliklerinin farkına varmadan bu dünyadan göçüp giderler.İnsanların farkındalıkları arttıkça olgunlaşır,ruh sağlıkları düzelir ve hayatta  güçlü olarak çıkarlar.ve sonuçta kendilerini düzeltirler ve topluma faydalı insanlar olurlar.sizin gibi gençlere bu toplumun çoook ihtiyacı var.Size çok beğendiğim bir yazarın bir sözünü aktarmadan geçemiyeceğim..Bunun üzerinde çok düşün ve geri bildirimini beklerim.Oscar WİLDE DE PROFUNDİS kitabında diyorki;RUH BEDENDE  İHTİYAR OLARAK DOĞAR;BEDEN RUHU GENÇLEŞTİRMEK İÇİN İHTİYARLAR.Sorunun son kısmında bir cümle kullanmışsın;ama ne yapsamda yenemediğim bazı durumlar var.O bazı durumlar bizim işimiz.Bu konuda bize başvurduğunuzda sizlere yardımcı olmaya çalışırız.sevgilerimle.

Uzm.psk.necmettin gürsoy

 

Bu haber toplam 10416 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum