1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Psikoloji Tarihinin En Ünlü 11 Psikologu

Psikoloji Tarihinin En Ünlü 11 Psikologu

listverse.com isimli web sitesine göre Dünya psikoloji tarihinin gelmiş geçmiş en ünlü 11 psikologu... İşte ilk 10'daki o ünlü isimler

A+A-

Karl Spencer LASHLEY, (1890-1958)

ABDİi nöropsikoloji uzmanı. Öğrenme sürecine ilişkin çalışmalarıyla tanınmıştır.

7    Haziran 1890’da ABD’nin Batı Virginia Eyaleti’nde Davis’te doğdu, 7 Ağustos 1958’de Paris’te öldü. 1914’te Johns Hopkins Üniversitesi Zooloji Bölümü’nden doktora derecesi aldı. Öğrenciliği sırasında J.B.Watson’la çalıştı ve ondan etkilendi. 1914-1917 arasında omurgalıların davranışları üzerinde çalıştı. 1920’de Minnesota Üniversitesi’nde psikoloji doçenti, 1924’te beyin işlevleri üzerine yaptığı araştır-jyç malarıyla aynı üniversitede profesör oldu. 1926’da türlü Çocuk Araştırma Enstitüsü Davranış Araştırmaları bilgi Vakfı’nda çalışmak üzere Chicago’ya gitti. 1929-1935 arasında Chicago Üniversitesi’nde bulunan Lashley, 1935’te Harvard Üniversitesi’ne geçti. Bu üniversitede 1937’den 1955’e değin Nöropsikoloji Bölümü başkanlığı görevinde bulundu. Aynı zamanda, 1942’den sonra Yale Primat Biyolojisi Laboratuvarı’ nın yöneticiliğini yaptı.

karl-lashley.jpgLashley öğrenme sürecinin beyinsel temellerini incelemek için hayvanlar üstünde araştırmalar yapmıştır. Tavşanların öğrenmesini labirentler yoluyla Temel incelediği çalışmalarının sonuçları, fizyolojik psikolo-biçim- ji alanında geniş bir etki yaratmıştır. Öğrenmenin temel karmaşıklığı ile beyin hasarları arasındaki ilişkileri içerik inceleyen Lashley, öğrenme, zihinde tutma gibi zihinsel etkinlikleri sinirsel bir temele dayandırmaya çalışmıştır. Elindeki bulguların yetersizliğine karşın, beyinde sınırlı özgül bölgeler bulunduğu görüşünü yadsıyarak, beyinsel süreçlerin tümlüğüne ilişkin bir kuram oluşturmaya çalışmıştır. Bu kurama göre öğrenme, anatomik bakımdan beyinde belli bir bölgenin değil bütün bir beyin kabuğunun işlevidir ve beyinde hasar gören bölgelerin işlevlerini bir başka bölge devralır. Görüşlerine getirilen çeşitli eleştirilere karşın Lashley’nin kitapları, üzerinde durduğu konularda temel yapıtlar olarak kabul edilmektedir.

YAPITLAR (başlıca): Brain Mechanisms and Intelligence, 1929, (“Beyin Mekanizmaları ve Zekâ”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Bu haber toplam 170034 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.