1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİK DESTEK

  3. Okul Olgunluğu Nasıl Belirlenir?

Okul Olgunluğu Nasıl Belirlenir?

4+4+4 Sisteminde çocukların okula başlama yaşı 66 ay olarak belirlendi. İsteyen aileler 60 aydan sonra kendi talepleriyle çocuklarını 1. sınıfa kaydettirebilecek.

A+A-

4+4+4 Sisteminde çocukların okula başlama yaşı 66 ay olarak belirlendi. İsteyen aileler 60 aydan sonra kendi talepleriyle çocuklarını 1. sınıfa kaydettirebilecek. 60 - 66 ay arasındaki çocukların okula uygun olup olmadıkları bir çok velinin cevap beklediği bir soru. Çünkü okul olgunluğu düzeyinde olmayan bir çocuğun 1. sınıfta yaşayabileceği çeşitli sıkıntılar var. 

Okul olgunluğu, çocuğun fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimi açısından belirli bir düzeye gelmesi ve okulda kendisinden beklenilenleri başarılı bir şekilde yerine getirmeye hazır olmasıdır.  Okul olgunluğuna erişmiş bir çocuk ondan beklentileri rahatlıkla yerine getirebildiği için okula karşı olumlu duygular ve olumlu  bir tutum geliştirecektir. Okul olgunluğuna erişmemiş bir çocuk 1.sınıfa başladığında çok zorlanacak, beklentileri yerine getiremeyecek,  okula karşı ve kendine yönelik olumsuz duygular oluşmaya başlayacak ve öğrenme  motivasyonunu kırılmış olacak. 

Okul Olgunluğuna Kim Nasıl Karar Verecek? 

Bir çocuğun okul olgunluğunda olup olmadığını uzman gözetiminde değerlendirmek daha sağlıklı bir yöntemdir. Çocuklarla çalışan uzmanlar çocukların okul olgunluğunu bir çok açıdan değerlendirirler. Bunların başlıcaları şunlardır:

ZİHİNSEL GELİŞİM

Çocuğun kronolojik ve zihinsel gelişimi belirlenir. Görsel ve işitsel algılamada yaşına göre düzeyi incelenir. Duyu organlarının yeterince gelişip gelişmediği değerlendirilir.

DİL GELİŞİMİ

Okul yaşantıları için en önemli gelişim alanlarından birisi de dildir. Akıcı konuşamayan, düşündüklerini olması gereken düzeyde ifade edemeyen çocuklar eğitim – öğretim faaliyetlerine uyumda zorluk yaşayabilirler. Dil gelişiminin olması gereken düzeyde olması okul olgunluğu için olmazsa olmazlardandır.

MOTOR GELİŞİMİ

Okul olgunluğu olan bir çocuk; vücut hareketlerine hakimdir. Gösterilen hareketleri  yapabilir. Özellikle kalemi tutup yazabilecek ince kas gelişimine sahiptir. Bu özellikleri olmadan çocuğun okul yaşantılarına uyum sağlaması güç olur.

Bunlarla beraber duygusal gelişim, sosyal iletişim becerileri, dikkat algı, göz el koordinasyonu, öz bakım vb… açılardan çocukların okul olgunluğunda olup olmadıkları değerlendirilir.

OKUL OLGUNLUĞU İçin Randevu Bilgileri


Randevu İletişim Bilgileri

ZEKAMER - Zeka Testleri Uygulama ve Değerlendirme Merkezi 

Zuhuratbaba Mah. Akmescit sok. Çiğdem Apt. No:12 Daire:3

Yol Tarifi: Kurumumuz Zuhuratbaba Otıbüs durağına 100 m uzaklıktadır

Telefon No: 0212 466 10 50

www.zekamer.com 

Kroki



Daha Büyük Görüntüle

 

 

Bu haber toplam 6871 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.