1. HABERLER

  2. DİN PSİKOLOJİSİ

  3. Mesnevi ile psikoterapi

Mesnevi ile psikoterapi

Dr. Faik Özdengül, Mevlana'nın ünlü eseri Mesnevi'den seçilen 11 hikaye ile uykusuzluk sorunu yaşayanlara psikoterapi uyguluyor.

A+A-

YENİŞAFAK - Dr. Faik Özdengül, Mevlana'nın ünlü eseri Mesnevi'den seçilen 11 hikaye ile uykusuzluk sorunu yaşayanlara psikoterapi uyguluyor. 'Mevlana'nın olmazsa olmazı duadır, yakarıştır' diyen Özdengül, antidepresan ilaç almadan uyuyamadıklarını söyleyenlerin Mesnevi'den birkaç hikaye okuduktan sonra rahatlıkla uyuyabildiklerini ifade ediyor.

Mevlana'nın 735. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında Mesnevi Öğretisiyle Ruhsal Terapi yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu'nda düzenlenen etkinliklerde Mesnevi öğretisiyle ruhsal terapi yapan Dr. Faik Özdengül, Mevlana'nın ünlü eseri Mesnevi'nin baştan başa insanları olgunlaştıran, problemlere karşı dayanıklı hale getiren ve arkasında çok ciddi medeniyet olan bir kitap olduğunu kaydetti. Özdengül, psikoloji ile uğraşan doktorların Mesnevi'yi çok iyi bilmesi gerektiğini ifade ederek, "Ben 9 yıldır psikoterapi alanında kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalında doktora yaptıktan sonra, Yeditepe Üniversitesinde uzun bir süre hipnoz ve psikoterapi üzerine kurslara katıldım. Daha sonra İstanbul'da bulunan Psikoterapi Enstitüsü'nde 3 yıl süreyle bütüncü psikoterapi eğitimi gördüm. Bu dönemde Rumi ve Aşkın Terapi adında bir de kitap yazdım. Mevlana etkinliklerinde de, bu yönde bir davet olunca kabul ettim" dedi.

800 ÇEŞİT TERAPİ TEKNİĞİ VAR

Dünyada 800 çeşit terapi tekniği olduğunun ancak bunlar incelendiğinde davranışçı, bilişsel, dinamik ve varoluşçu terapiler olmak üzere 4 ana gruba indirgenebildiğini belirten Özdengül, Mesnevi'nin ise bütün bunları kapsayanbütüncü bir yaklaşım sergilediğini ve Mesnevi'de bu ekollerin her birisininörneklerini görmenin mümkün olduğunu söyledi. Özdengül, dünyaca ünlü terapist Milton Erickson'un terapi yöntemleri ileMesnevi'de anlatılan hikayelerin bire bir örtüştüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:"Erickson, Amerikan hikayeleri anlatarak insanları tedavi ediyor. Hastaile terapist arasında bir direnç bulunması gerekiyor. Bir insana 'hadi pencereyi kapat' dediğimizde kapatır, ancak 'hadi depresyonunu, fobini bırak' dediğimizde ise aynı şey olmaz. İşte hikayeler insandaki bu direnci ortadan kaldırıyor. İnsanın rahatsızlığını gidermek için bilinç dışı düzeyde telkin vermek gerekiyor.Bunu hikayeler, anekdotlar, atasözleri rahatlıkla yapıyor. Aradaki direnci kaldırıp kişiyi transa sokuyor ve telkinleri daha kolay yapabiliyorsunuz. Mesnevideki hikayeler de bunu yapıyor."Etkinlikler süresince toplam 11 program yapacaklarını, Mesnevi'deki 180civarındaki hikaye arasından seçecekleri farklı hikayelerle terapi yapacaklarınıdile getiren Özdengül, burada bütüncü bir psikoterapi yöntemi kullandıklarını belirtti.

MEVLANA'NIN OLMAZSA OLMAZI DUADIR

Özdengül, terapiye katılanlardan olumlu tepkiler aldıklarını ifade ederek, "programın sonunda niyaz (yalvarma) bölümü koyduk. Mesnevi'de, Mevlana'nın olmazsa olmazı niyazdır, duadır ve yakarıştır. Katılımcılarla birlikte niyaz ediyoruz. Çok iyi geldiğini ve rahatladıklarını söyleyenler oluyor. Antidepresan ilaç almadan uyuyamadıklarını söyleyenler şimdi Mesnevi'den birkaç hikaye okuduktan sonra rahatlıkla uyuyabildiklerini söylüyorlar" dedi. Hedefinin, "bir hazinenin üzerinde uyuduğumuzu insanlara fark ettirmekolduğunu kaydeden" Özdengül, Mesnevi'nin rahatlıkla okunabilecek ve üzerinemedeniyet inşa edilebilecek bir kitap olduğunu herkese göstermek istediğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 9989 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.