1. HABERLER

  2. DİN PSİKOLOJİSİ

  3. Psikoloji ve Psikoterapide Din - Kitap İncelemesi

Psikoloji ve Psikoterapide Din - Kitap İncelemesi

Bu incelemede; Psikoloji ve psikoterapideki mânevî izleri Batı’da, İslam dünyasında ve ülkemizdeki mevcut literatür çerçevesinde bir araya getirerek akademik alana katkı sağlamayı amaçlamaktadır. 

A+A-

Bu çalışmada, psikoloji ve din ilişkisini, ikisi arasındaki ortak noktaları ele alan “Psikoloji ve Psikoterapide Din” isimli eser incelenmiştir. Zuhal Ağılkaya Şahin tarafından kaleme alınan eser, psikoloji ve dinin buluşma noktası olarak görülen pozitif psikolojinin erdemler (bağışlama, şükür, umut vb.) ve mâneviyat kavramlarından hareketle psikoloji, psikoterapi ve din çerçevesinde insanı anlamaya çalışmıştır. Psikoloji ve psikoterapideki mânevî izleri Batı’da, İslam dünyasında ve ülkemizdeki mevcut literatür çerçevesinde bir araya getirerek akademik alana katkı sağlamayı amaçlamaktadır. 

Psikoloji ve din ilişkisi, psikolojinin felsefeden ayrı bir bilim dalı olarak ortaya çıkmasından bu yana bazen birbirini destekleyici, bazen de birbirine karşı olumsuz ve ön yargılı tarzda değişiklik gösterse de psikoloji ve din ortak konulara sahiptir. Psikolojinin, insanın ruh sağlığına yönelik ele aldığı mutluluk, hayatın amacı, anlam arayışı, başa çıkma, mâneviyat gibi konularının pek çok kadîm gelenek ve din tarafından da ele alındığı bir gerçektir. İnsanların yaşamları boyunca karşılaştıkları bazı zorluklar ve beklenmedik durumlar karşısında başvurdukları dini öğretilerin sunduğu sabır, şükür, tevekkül, dua, bağışlanma vb. kavramların, genelde psikoloji, özelde psikoterapinin kullandığı kavramlarla ortak olduğunu ortaya koyan pek çok çalışma yapılmıştır.


Makalenin PDF formatına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3140806

Bu haber toplam 2540 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.