1. HABERLER

  2. KİŞİSEL GELİŞİM

  3. Liderlikte narsistlere yer yok

Liderlikte narsistlere yer yok

Narsisistler sorumluluk almayı severler; bu yüzden kendilerine aşırı güvenen bireylerin insanlara yol gösterici olarak onlara liderlik ettiği düşüncesi yeni bir çalışmayla ispatlandı.

A+A-
Ancak yapılan çalışma, bu özellikleri taşıyan bireylerin en iyi liderler oldukları anlamına gelmiyor.
 
Araştırmaya göre, narsisist insanlar egoist olmaya meyilliler ve yeteneklerini, yaptıkları işleri abartırken, diğer insanlarla empati yapmıyorlar. Araştırmacılar, narsisizmin özsaygıyla aynı anlama gelmediğini vurguluyorlar.
 
 
“Yüksek özsaygısı olan kişiler kendine güvenir ve çekicidir; ayrıca şefkatli bir yapıya sahiptirler ve başkalarıyla samimiyeti geliştirmek isterler.” diyen ve araştırmanın liderliğini yürüten Newark’taki Ohio Eyalet Üniversitesi psikoloğu Amy Brunnel sözlerine şöyle devam etti: “Narsisistler ise kendi becerileri, yetenekleri ve yaptıkları konusunda şişirilmiş bir yapıya sahiptirler.”
Brunnel “Narsisistlerin lider olmaları şaşırtıcı değil. Gücü severler, egoisttirler, çekicidirler ve dışadönüktürler. Ama sorun şu ki bu özellikleri onları muhakkak daha iyi liderler haline getirmez.”  
 
Kişilik ve Sosyal Psikoloji Bülteni’nde detaylı şekilde açıklanacak olan sonuçlar ikisi öğrencilerle biri ise şirket yöneticileriyle yapılan çalışmalardan elde edildi.
 
 
Öğrencilerle yapılan çalışmada narsisimsin bileşenlerinden biri olan “güç arzusu”, öğrenciler için bir liderde bulunması gereken özelliklerinden biri olarak yüksek derecede puan aldı. Öğrenciler, narsisizmin diğer bir boyutu olan “ilgi arzusu”nu ise liderlik vasfıyla bütünleştirmediler.
 
 
Şirket yöneticileriyle yapılan çalışmada ise şirket yöneticilerinin büyük çoğunluğu ABD’nin olası bir başkanının “güç arzusu”nun ortalamanın üstünde olması gerektiğini söylediler.
 

Son olarak araştırma sonuçları Wall Street’te çalışan borsacıların da narsisistik özellikler taşıdıkları ortaya koydu.

Bu haber toplam 3438 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum