1. HABERLER

  2. KONGRE-SEMİNER

  3. Kongrede Ruh Sağlığı Yasasını İstediler

Kongrede Ruh Sağlığı Yasasını İstediler

Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından düzenlenen 46. Ulusal Psikiyatri Kongresinde ruh sağlığı yasasından kaynaklanan sorunların çözülmesi talebi dile getirildi.

A+A-

5 - 9 Ekim 2010 tarihleri arasında yapılan kongreye, 1625 kişi katıldı. "Ruhsal Hastalığı Olanlarda Bedensel Sağlık, Bedensel Hastalığı Olanlarda Ruhsal Sağlık" temalı kongre, Swissotel Grand Efes ve Hilton'da yapılıyor. 870 hekim, 250 asistan, 85 psikolog ve 70 hemşirenin katıldığı kongrede 44 panel, 16 konferans, 9 çalışma grubu ve 28 sözlü bildiri sunulacak.

TürkiyePsikiyatri Derneği Başkanı Doğan Yeşilbursa ve Yönetim Kurulu Üyeleri, açılış ve sektörün sıkıntılarını dile getirmek için basın toplantısı düzenledi. TBMM'ye 2006 yılında sunulan Ruh Sağlığı Yasası'nın çok kısa sürede çıkarılmasını isteyen Doç. Dr. Burhanettin Kaya, Türkiye'nin sağlıklı nesiller yetişmesi için bu yasayı derhal çıkarması gerektiğini belirtti. Kaya, "Ruh sağlığı yasası, Afrika'daki Zimbabwe'de bile var, Türkiye'de yok. Olmaması, ruh sağlığı sıkıntısı yaşayan insanların tedavisi imkanını azaltmaktadır. Hem damgalanmayı arttırmaktadır hem de mesleki rol karışıklıklarına yol açmaktadır. Ruh sağlığının arttırılması, personel eksikliğinin giderilmesi, psikiyatri yatak sayısının arttırılması, gündüz hastaneleri, yarıyol evleri, bakımevleri, rehabilitasyon üniteleri ve toplum sağlık merkezlerinin yaygınlaştırılması, ruh sağlığı hastalıkları oluşmadan önce koruyucu ve önleyici tedbirlerin hayata geçirilmesi, ruhsal destek birimlerinin yaygınlaştırılması ve bütün bunların kamusal bir sağlık sistemi içinde yapılması taleplerimizdir" dedi.

Modern toplumlarda beklentilerin yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Hayriye Elbi ise, "Bireylerin stres altındaki bedenleri, hastalığa daha çok açık oldu. Buna bağlı olarak daha fazla kilo sorunları yaşanıyor. Obezite, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet, modern toplumun getirdiği ciddi bir sonuç olarak artmaya başladı. Bundan dolayı psikiyatri hastalarının bedensel rahatsızlıklarını daha çok fark etmeye başladık. Bunların üzerine yapılan araştırmalarda da ikisinin birlikte olduğunu ve iyileştirmenin yolunun kişiyi sadece ilaçla veya sadece bir tarafını, tansiyonunu, kalbini veya sadece psikiyatri hastalığını iyileştirmekten değil, tüm hastalıklarını dikkate alarak iyileştirmekten geçtiğini anladık" şeklinde konuştu.

Toplantıdan sonra dernek üyeleri hep birlikte, Ruh Sağlı Yasası'nın çıkması için Swissotel'den Gündoğdu Meydanı'na kadar, ellerinde pankart ve dövizlerle yürüdü.

İHA

Bu haber toplam 3338 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.