1. HABERLER

  2. KAVRAMLAR

  3. Komorbid Depresyon Nedir?

Komorbid Depresyon Nedir?

Komorbid Depresyon Nedir? Belirtileri Nelerdir? Psikiyatrik rahatsızlıklarla hareket bozuklukları arasında ki ilişki nedir?

A+A-

Aktüel Psikoloji / Derleyen:  Maruf BEÇENE 


Tıpta, komorbidite bireysel hastanın birincil hastalığı dışında aklımıza gelebilecek tüm diğer hastalıkların etkisini açıklama yönelen bir anlayışı ifade eder.

Komorbid iki hastalığın aynı anda ortaya çıkması durumuna denir. 

Fiziki bir hastalıkla aynı anda ortaya çıkan depresyon türüne "Komorbid Depresyon" denir. Özellikle hareket bozukluğu olan fiziksel sorunların, görünümü etkileyen fiziki hasarların ürettiği ve kaygı bozukluklarıyla sıkı ilişkisi olan bir depresyon çeşididir.

Komorbiditeler gerek depresyon tedavisinde gerekse anksiyete olgularında klinik tabloyu ağırlaştırır, işlevselliği daha fazla bozar, yeti yitimini derinleştirir, hızlı ve tam iyileşme oranlarını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle, komorbiditeler ve komorbiditeye yatkınlık oluşturan etkenler bireye özgü tedavi planlanmasında dikkatle üzerinde durulması gereken durumlardır.

Hareket ve fiziksel bozukluklar psikiyatrik hastalıklarla yakından ilişkilidir. Komorbidite ile psikiyatrik hastalıklar arasındaki bu pozitif korelasyon hastalığın şiddetini de doğrudan etkileyebilir.Örneğin psikomotor işlev yitimleri depresif potansiyeli çoğu zaman tetikleyebilir. bununla beraber fiziki görünümdeki hasarlarda depresyonu tetikleyebilecek komorbid faktörlerdendir.

Psikiyatrik ilaçlar da tam tersi etki göstererek fiziksel aktivitelerde işlev kaybına neden olabilir. Bir çok antidepresan aksiyontipi titremeleri teikleyebilir veya şiddetini arttırabilir.


Depresif Bozukluklarda Eştanı (Komorbidite) - Makale-

Diğer psikiyatrik bozukluklarda olduğu gibi depresif bozukluklarda da sıklıkla tabloya başka organik ya da psikiyatrik hastalıkların eşlik ettiği görülmektedir. Eşlik eden bu klinik durumlar bir yandan depresif bozukluk tanısı koymayı güçleştirmekte, diğer yandan izlenecek tedavi stratejilerini de etkilemektedir. Depresif bozukluklara eşlik eden psikiyatrik tablolar içerisinde anksiyete bozuklukları ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca alkol ve madde kullanım bozuklukları, demans, serebrovasküler hastalıklar, epilepsi, multipl skleroz ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıklar, kardiyovasküler hastalıklar, çeşitli kanserler, diabetes mellitus, tiroid hastalıkları ve diğer endokrinolojik hastalıklar depresyonla birlikte bulunabilen organik bozukluklar arasındadır.

Makalenin Devamı İçin Tıklayınız

Daha fazla bilgi için İngilizce kaynaklar:

Comorbid Movement and Psychiatric Disorders 

Comorbid Depression and Alcohol Dependence

Bu haber toplam 43595 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.