1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. İyimserlik Felç Oluşumunu Engelliyor

İyimserlik Felç Oluşumunu Engelliyor

Yapılan bir araştırmaya göre iyimser olan bir kişinin felç olma olasılığı çok daha düşük.

A+A-

 İnsanın bir amacının olması sağlığına da iyi etki yapıyor. Bu 7 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmadan sonra bilim insanlarının çıkardığı sonuç. Araştırmaya göre hayatta bir hedefe doğru güçlü şekilde bağlı olan birisinin felç olma riski yüzde 70 oranında daha az.

Uzmanlar araştırmada kan basıncı ve alkol kullanımı gibi ağırlaştırıcı faktörleri hesaba katıyor ve bu etkinin bağışıklık sistemini düzenlenmesi sayesinde geldiğine inanıyor.

Michigan Üniversitesi'nde klinik psikolog olarak görev alan ve aynı zamanda bu araştırmayı yapan Dr. Eric Kim "Hayatta bir amacı sürdürmek sadece yaşam kalitesini artırmıyor aynı zamanda fiziksel sağlığı geliştiriyor ve uzun yaşam da getirebiliyor" dedi.

Dünyada milyonlarca insan her yıl felç vakalarına maruz kalıyor. uzun yıllardır emeklilikten sonra anlamlı bir faaliyetin peşinden gitmek fiziksel ve ruhsal sağlık açısından önemli olduğu düşünülüyor. Ama emeklilikten sonra bu faaliyetler keskin bir şekilde düşüyor.

Geçmiş araştırmalar depresyon ve anksiyete gibi negatif psikolojik özelliklerin zararlı etkilerine odaklanmışken yeni çalışma iyimserlik gibi pozitif özelliklerin hastalıklara karşı koruyucu etkisini inceledi.

Son çalışmada 50 yaş üzeri erkek ve kadın dört ve beş yıl kadar takip edildi ve onların psikolojik testlerinin yanı sıra felç geçirip geçirmedikleri kaydedildi.

Sonuç ise düşünülenden daha olumlu. Araştırmaya göre bir amaca sahip kişinin felç olma riski kayda değer şekilde az çıktı. Amaca güçlü şekilde bağlanmış kişinin felç olma riski daha zayıf bir bağla bağlanmış kişiye göre yüzde 73 daha az olduğu görüldü.

Bu haber toplam 2419 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.