1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. Hiperaktif Çocuk Salt İlaçla İyileşir Mi

Hiperaktif Çocuk Salt İlaçla İyileşir Mi

Çocuklukta en önemli psikiyatrik sorunlardan biri olan hiperaktivite bozukluğunda ilaç tek başına çözüm değil.

A+A-

Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Şermin Yalın, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu konusunda bilgi verdi. Hiperaktivite bozukluğunun çocukluk çağının önemli psikiyatrik sorunlarından biri olduğunu söyleyen Yalın, bu sorunun bireyin kendisi olmak üzere aileyi ve toplumu ilgilendirdiğini belirtti. Hiperaktivitenin belirtilerini dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik olarak sıralayan Yalın, belirtilerin 7 yaştan önce başlamış olması ve  günlük yaşamını etkileyecek boyutlara ulaşması gerektiğini söyledi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Dr. Şermin Yalın, “Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar normal çocuklara göre çok hareketlidir. Bu çocuklarda bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjileri vardır. Sakin bir şekilde oynamayı beceremezler, çok konuşurlar, elleri, ayakları hiç durmaz. Çocuk sınıfta dersi takip etmez. Sınıfın dikkatini ve huzurunu bozacak işlerle uğraşırlar. Öğrendikleri bilgileri çabuk unuturlar” dedi. Yalın, hastalıkta kullanılan ilaç tedavi yönteminde ailelerin yanlış beklentiler içine girdiklerini vurgulayarak, “Bazı aileler ilaç vermekle her şeyin düzeleceğini düşünüyor” diye konuştu.

‘GÖZ TEMASI KURUN’

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu konusunda aile, okul ve hekim üçgenine önemli görevlerin düştüğünü hatırlatan Dr. Şermin Yalın, hastalığın tedavi edilmediği takdirde özellikle erişkinlik dönemlerinde travmalara karşı yatkınlık, özel ilişkilerde mutsuzluk, kavgalara karışma ve madde bağımlılığı gibi durumların görülebileceğini belirtti. Ailelere tavsiyelerde bulunan Dr. Şermin Yalın, şunları söyledi: “Çocuğunuzla konuşurken onunla göz teması kurun. Çocuğa bir tek görev verin, çoklu ve karışık taleplerde bulunmayın. Kuralları açık ve kesin olarak koyun ve uygulayın. Kısa aralıklarla çalışmasını sağlayın. Sabırlı davranmaya gayret gösterin.”

Star

Bu haber toplam 8499 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum