1. HABERLER

  2. AİLE SAĞLIĞI

  3. Evliliğinizi nasıl kurtarabilirsiniz?

Evliliğinizi nasıl kurtarabilirsiniz?

Psikolojik Danışman Mahmut Kızılboğa, evliliklerin her zaman başladığı gibi bitmeyebileceğini söyleyerek, evli çiftlerde empati duygusunun çok önemli olduğunu vurguladı.

A+A-

Ümit SAAT / HABERTÜRK


Evlilik terapisini, iletişim kavramını daha iyi anlama süreci olarak tanımlayan Mahmut Kızılboğa, "Evlilik terapisi, ilişkideki problemleri uzman yardımıyla, iletişim yoluyla çözüme kavuşturma olarak adlandırılabilir. Eşlerin birbirlerinin kişilik özelliklerini anlamaları ve ortak noktada buluşmaları amaçlanır" dedi.

HANGİ DURUMLARDA TERAPİ GEREKİYOR ?

Evli çiftlerden birinde bireysel terapi yetersiz kaldığında evlilik terapisinin gerekebileceğini ifade eden Mahmut Kızılboğa, "Mutluluk artık o çiftlere kader gibi görünmeye başlamışsa, hayatın her evresinde dengesizlikler yaşanıyorsa, cinsel sorunlar ya da iletişim sorunları artık en tepe noktadaysa evlilik terapisini uygun buluyoruz. Örneğin çiftlerden birinin bireysel terapide çok kısa cevaplar vermesi, bazı konularda cevap vermek istememesi, ya da terapi yöntemlerini uygulama konusunda yetersiz kalınması durumunda da evlilik terapisini uygun buluyoruz. Çiftler ilişki süresince öfkeli olabiliyor; daha az iletişim halinde olabiliyor ya da sürekli şiddetli kavga edebiliyorlar. Böyle durumlarda ilişkinin aksadığının ve kötüye gittiğinin farkına varıp evlilik terapisine geliyorlar" diye konuştu.

TEHLİKE ÇANLARI NE ZAMAN ÇALIYOR?

Kızılboğa, "Evlilikte, kıskançlık, aldatılma gibi şüphelenme durumlarında artış varsa, eşinize daha az güvenmeye başladıysanız, duygusal ve akabinde cinsel durumlarda eşinizden uzaklaşıyorsanız, daha sık tartışıyor ve tartışmalarınız kavga ya da şiddetle sonuçlanıyorsa ve her kavgada 'ayrılma' kelimesi sıklaşıyorsa evliliğiniz için tehlike çanları çalıyor demektir. Ancak tüm bu sorunları değiştirmek insanın kendi elindedir" dedi.

KİTAP ÖNERİSİ

İlişkilerde sevginin dili olduğunu söyleyen Mahmut Kızılboğa, evli çiftlere Gary Chapman'ın 5 Sevgi Dili, Virginia Satir'in Evlilik Terapisi ve Eric Berne'nin Hayat Denilen Oyun adlı kitapları okumalarını tavsiye ederek, "Bazı kişilere ?seni seviyorum' demek, hediye almaktan çok daha önemli olabiliyor. Bazıları da küçük bir hediye alınca, ona hizmet konusunda yardımcı olunca, dokununca ya da onu özel hissettirecek şekilde vakit ayırınca çok mutlu olur. Önemli olan, çiftlerin birbirlerinin kişisel özelliklerini keşfetmesidir. Bu kitaplar çiftlere kaynak olacaktır" diye konuştu.

Bu haber toplam 7488 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum