1. HABERLER

  2. DİN PSİKOLOJİSİ

  3. Engelliler Ceza Değil Rahmettir...

Engelliler Ceza Değil Rahmettir...

Bazı zor ifadeler zaman zaman istemeden bile olsa engelli çocuk sahibi olan ebeveynlerin dudaklarından dökülebiliyor...

A+A-

 

CEZA DEĞİL...

"Allah'ım ben ne günah işledim, bu bir ceza mı?', 'Bu çocuk benim olamaz."

Bu ifadeler zaman zaman istemeden bile olsa engelli çocuk sahibi olan ebeveynlerin dudaklarından dökülebiliyor. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Erbaş, engelli çocuğa sahip ebeveynlerin, bu durumu Allah'ın rızasını kazanmak için büyük bir fırsat olarak değerlendirmesini tavsiye ediyor. Prof. Dr. Erbaş, dünyanın bir imtihan yeri olduğunu hatırlatarak, bazı imtihanların daha ağır olduğunu, ancak sabredildiğinde büyük mükâfatlar getireceğini ifade ediyor.

Her insanın farklı bir şekilde imtihan edildiğini söyleyen Erbaş, "Kimi malla, kimi insanlarla, kimi de evlatlarıyla imtihan olacak. Allah (cc) Bakara Suresi'nde 'Andolsun biz sizi biraz korku, açlık ve bir parça mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle imtihan edeceğiz. Sabır gösterenleri müjdele!' buyurmaktadır. İmtihanla ilgili çok sayıda ayet vardır. Bakın Allah (cc) sabır gösterenleri müjdeliyor. Aslında engelli çocuğa sahip olan kişiye bu bir ceza değil, bir ödül. Buna sabredip müjdelenmek ne kadar güzel." ifadelerini kullanıyor.

Hiç kimsenin engelli çocuk sahibi olmak istemeyeceğini, ancak bunun bir suç, bir ceza, ya da bir günah olmadığını kaydeden Erbaş, şu tavsiyelerde bulunuyor: "Zaman zaman sıkıntılar sebebiyle engelli çocuğu olan ebeveynler istemeyerek de olsa isyan içeren cümleler kurabiliyor. Engelli çocuklarımızla ilgili dara, sıkıntıya düştüğümüz, bunaldığımız zaman isyan içeren cümlelerden özenle kaçınmalıyız. Bu durumlarda hemen 'Sabır gösterenleri müjdele!' ayetini aklımıza getirmeliyiz. İsyan edip günaha gireceğimize, sabredip müjdelenmek daha güzel değil mi? Hem zaten engelli çocuklarımıza isyan etsek de, etmesek de bakmıyor muyuz? İsyan edip niçin günaha girelim? Bu büyük mükâfatı niçin kaçıralım? Bu imtihan karşısında Allah'a (cc) sığınalım ve bol bol dua edelim."

TOPLUM DA SINANIYOR

Engelli bireylerle ilgili sadece ebeveynlerin değil, toplumun da imtihan olduğunu dile getiren Erbaş, toplumu engelli insanlara ve ailelerine karşı daha duyarlı olmaya çağırıyor: "Herhangi bir bedeni kusuru olan bir kimse ile alay etmek, onu aşağılayıp küçümsemek dinen büyük günahlar arasındadır. Bu sebeple aslında sadece engelli çocuklara sahip olanlar değil, toplum da imtihan oluyor. Bu imtihanı kazanmada tüm toplum büyük bir titizlik göstermeliyiz."

Zaman

Bu haber toplam 6275 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.