1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Endişelerinize Kulak Verin: Anksiyete Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Endişelerinize Kulak Verin: Anksiyete Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Anksiyete belirtileri nelerdir? Endişelerinizi ve korkularınızı nasıl tedavi edebilirsiniz? Anksiyete hakkında bütün merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz…

A+A-

Bazı durumlarda gergin olmak normaldir, çünkü kendinizi yeni bir durumda bulduğunuzda, yeni insanlarla tanışırken veya bir kalabalığa konuşmak zorunda kaldığınızda kesinlikle endişelenebilirsiniz. Ancak bazı kişiler için kaygı günlük işlere engel olabilir ve yaşamlarını devralabilir. Belki de anksiyete ile istediğinizden daha sık mücadele ediyorsunuz ya da yoğunluğu zaman zaman kontrolden çıkıyor. Kaygınızın normal olup olmadığını veya bir kaygı bozukluğuna geçtiğini nasıl anlarsınız? Söylemesi her zaman kolay değildir, ancak anksiyete ölçeğinde nerede olduğunuzu deşifre etmenize yardımcı olacak işaretler vardır. Aşağıdaki işaretlerden bazılarını tecrübe ederseniz, endişenizi nasıl yönetebileceğinizi tartışmak için bir sağlık uzmanıyla görüşmek isteyebilirsiniz. Anksiyete belirtileri ve detaylar haberimizde…

İrrasyonel Veya Aşırı Korkular

Bir şeyden veya bir durumdan aşırı derecede korkuyorsanız, fobi kaygısı bozukluğuna yol açabilecek irrasyonel düşüncelerle uğraşıyor olabilirsiniz. Yoğun korku hayatınızı bozmaya başladığında, bir profesyonelle konuşmanın zamanı gelmiştir.

Aşırı Endişe

Aşırı endişe, anksiyete bozukluğunun (GAD) çok yaygın bir özelliğidir. Her türlü şeyden endişe ediyorsanız ve hayatınız bunun yüzünden zorlaşıyorsa, bundan acı çekiyor olabilirsiniz. Bir şey hakkında zaman zaman endişelenmek normaldir, ancak duygular aşırı endişelerden uzaklaştığında ve sizi ve yakınlarınızı olumsuz yönde etkilediğinde, sebebine sakin bir şekilde bakmanın ve tedavileri kontrol etmenin zamanı gelmiştir.

Aşırı Öz Bilinç

Herkes bilinçlidir, ancak dünyanız toplum içinde olma, insanlarla konuşma veya insanların önünde yemek yeme düşüncesiyle ilgili kaygı etrafında dönmeye başladıysa, sosyal kaygı bozukluğu yaşayabilirsiniz. Terleme, mide bulantısı, mide ağrısı veya insanların yanındayken kelimeleri toparlayamam gibi durumlarla karşılaşıyorsanız. Gözlerin her zaman üzerinizde olduğunu hissetmek ve kendinizi süper bilinçli hissetmek stresli ve korkutucu bir yaşam sağlar, bu yüzden eğer bu anlattıklarım, size kendinizi hatırlatıyorsa bir endişe rahatsızlığınız olabilir.

Uyuyamama

Birçok insanın uyku problemleri vardır, ancak aklınızdan geçen endişeli düşünceler ve kaygılarla dolu her akşam şoka girip dönüyorsanız, endişe rahatsızlığınız olabilir.


3-049.gif


Sindirim Sorunları

Anksiyete kesinlikle fiziksel bedeni etkiler. Aslında, pek çok hazımsızlık problemi doğrudan kronik endişe ve stres ile bağlantılıdır. Eğer irritabl barsak sendromu, ülser veya diğer sindirim sorunları teşhisi konmuşsa, bir anksiyete bozukluğu ile mücadele ediyor olabilirsiniz.

Panik Duyguları

Aşırı panik ve korku duyguları panik atak olarak adlandırılır. Kendinizi aniden felç edici korku, çaresizlik hissi, yoğun boşluk hissi, hızlı kalp atışı, göğüs ağrısı ve nefes alma sorunları ile yakalarsanız, bir panik atak geçirme ihtimaliniz vardır ve bunları yönetmek için biraz yardıma ihtiyacınız vardır.

Zorunluluk

Çok fazla insanın bilmediği bir kaygı bozukluğu obsesif-kompulsif bozukluktur (OKB). Bununla devam eden endişeli ve zorlayıcı düşünceler bir insanın kendini delirmiş gibi hissetmesine neden olabilir. Örneğin, masanızdaki her öğeyi belirli bir noktada bulundurmanız. Birisiyle tartıştığınızda hemen bağırma noktasına geliyorsanız OKB ile ilgili bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.

Sürekli Kas Gerilimi

Çeneni hep sıkar mısın? Kaslarınız her zaman gerginlik dolu oldukları için ağrıyor mu? Çoğu zaman kas gerginliğiniz varsa, bu bir endişe bozukluğuyla karşı karşıya olduğunuza dair bir işaret olabilir. Çoğu zaman kaslarınızı nasıl sıkı tuttuğunuzu fark bile etmeyebilirsiniz.

Mükemmel Olmak Zorunda Gibi Hissetmek

Mükemmeliyetçilik, çeşitli şekillerde mükemmel olmanız gerektiği hissidir. Bir şey yapmazsan, dünyanızın parçalanacağını hissediyor musunuz? Yapmaya çalıştığınız şeyle en mükemmel işi yapmaya çalışırken aklınızdan çıkmak mı istiyorsunuz? Mükemmeliyetçilikle OKB’nin bir belirtisi olarak mücadele edenler var, ancak sonrasında OKB spektrumunda tam olarak bulunmayan, ancak mükemmeliyetçi eğilimleri olan ve OKB ile ilgisi olmayan başka insanlarda var.

Daima Kendini Sorgulama

Kendinden çok şüphe ediyorsan, bu yüksek endişe işareti olabilir. Her zaman kendini sorguluyor olabilirsin, çünkü yeterince iyi yapıyorum? Verilen zaman zaman, bu tür sorular çok normaldir, ancak sürekli olarak bunu yapan ve çok fazla kaygıya yol açan biri için, bir kaygı bozukluğu olabilir.

Panik İçinde Uyanmak

Sabahın erken saatlerinde endişe içinde uyanıyorsanız.  Belki bin bir türlü şey düşünüyorsun ve strese giriyorsun. Ya da belki olan travmatik bir şeyi hatırlıyorsunuzdur. Çoğu zaman, TSSB ile mücadele edenler aniden büyük bir endişe ile uyanırlar. Bu söylediklerim sizi anlatıyorsa, bir endişe bozukluğunun belirtisi olabilir.

Geri Dönüşler

Geri dönüş, travmatik bir olayın veya yaşam süresinin hatırasıdır. Gün içinde veya uyurken geri dönüşler yaşıyorsanız, bir endişe bozukluğu ile mücadele ediyor olabilirsiniz.


4-038.gif


Gelecekten Korkuyorsunuz

Hep kendini korku dolu bir geleceğin düşüncelerine sarılmış buluyor musun?  Ya da kontrolünüzde olmadığında, tüm dünyanız çökecek gibi mi hissediyorsunuz? Gelecekle ilgili kronik bir endişe duyuyorsanız, çekirdekte bir miktar endişe olabilir. Gerçekten bir endişe rahatsızlığınız olup olmadığını görmek için bir uzmana başvurmaya değer.

Daima Gergin Olmak

Her zaman gergin hissediyorsanız, bir endişe bozukluğu ile mücadele ediyor olabilirsiniz. Nefesini yakalamakta zorlanıyorsanız ve aklınız her zaman etrafla yarışıyorsa bu durumuı kontrol almanın zamanı gelmiştir.

Negatif Düşünceler

Her durumda en kötüsünü düşünme eğiliminde misiniz? Belki de midenizde bir ağrı hissedersiniz ve otomatik olarak en kötü senaryoya gidersiniz. Yoksa hayatın senin için asla işe yaramayacağını mı düşünüyorsun? Özellikle olumsuz düşüncelere yatkınsanız, bazı temel kaygılar olabilir.

Karmaşık Ruh Hali

Çok fazla ruh haliniz değişiyorsa, çok mutludan çok üzücü bir hal alıyorsanız, yüzeyin altında bir miktar endişe olabilir. Yüksek endişe duyduğunuzda, çok fazla enerjiye sahip olmanıza neden olabilir. Bazı insanlar bir süre bu “hiper” moda girecekler ve sonunda çökecek ve kendilerini depresyonda hissedecekler. Çok duygusalsanız veya ruh haliniz değişiyorsa, bir uzmana danışın.

Kaynak

Bu haber toplam 3780 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.