1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Depresyondaki Kişiye Yardım Etmenin 3 Kuralı

Depresyondaki Kişiye Yardım Etmenin 3 Kuralı

"Çağımızın hastalığı" olarak bilinen depresyon gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Uzman Klinik Psikolog Elçin Orhan, depresyondaki kişiye yardım etmenin başlıca 3 kuralını şöyle açıklıyor:

A+A-

DEPRESYONDA KİŞİ GÜNLÜK HAYATINDA NELERİ YAPAMAZ HALE GELİRSE TEDAVİ EDİLMESİ GEREKİYOR?

- En az iki hafta süre ile hayattan eskisi kadar zevk alamamak.

- Uyku bozukluğu.

- Unutkanlık.

- Gerginlik.

- Ağlama.

- İştahsızlık bazen iştah artışı.

- Ölüm düşüncelerinin varlığı.

- Kaygılı düşüncelerin artması.

- Yaşam kalitesinin düşmesi.

- Üretkenliği azalması.

- Kişinin ailesi ve çevresiyle olan ilişkilerinin bozulması.

- Bedensel yakınmaların artması. Yani mide bulantısı, ağrı, ateş basması gibi durumlarda tedavi edilmelidir. Depresyon tedavisi olan bir rahatsızlıktır.


DEPRESYONDAKİ BİR KİŞİYE NASIL YARDIM ETMELİ?

Depresyondaki kişi çoğu zaman çevresindekiler tarafından anlaşılamıyor. Yorgun, bitkin olduğundan,  hiçbir şeye karşı ilgi duymadığından çevresindekiler tarafından 'tembellik' ile suçlanabiliyor. Oysa depresyon irade sorunu değil. Tamamen hastalığın yarattığı bir durum. Bu durumdaki kişilere karşı daha dikkatli ve özenli davranmak gerekiyor. 'Bir şeyin yok, kafana takma' gibi cümleler kullanıldığında depresyondaki kişiler anlaşılmadıklarını düşünerek iyice içlerine kapanabiliyorlar. Hastanın yakınında olanların hastaya bir şey telkin etmeden onu nötr bir şekilde anlamaya, değerlendirmeye çalışması çok önemli. Yargılamadan, üzmeden konuşulmalı ve 'Bir şeyin yok' sözünü asla kullanmamalı. Eğer tedavi görüyorsa, mutlaka tedavi alması yönünde desteklemeliler. Eğer tedavi görmüyorsa, bir uzmandan yardım alması için cesaret vermeliler…

DEPRESYONDAKİ KİŞİYE SÖYLENMEMESİ GEREKEN SÖZLER, YAPILMAMASI GEREKEN BAŞLICA DAVRANIŞLAR NELERDİR?

Depresyondaki bir kişiye yanlış bir şey söylemek kişinin kendini daha kötü hissetmesine neden olabiliyor. 'Birçok insan senden daha kötü durumda, kendin için üzülmeyi bırak, bu senin suçun' gibi cümleler ciddi sorunlara yol açabiliyor. Kişi depresyona girmeyi kendisi seçmez.

İNSANIN DEPRESYONDAN KAÇMASI, PROFESYONEL YARDIM ALMAMASI NE GİBİ SONUÇLARA YOL AÇABİLİYOR?

Depresyon sorunu olmasına rağmen tedavi görmeyenlerde ölüm ya da sakatlık sonuçlanacak olaylar yaşanabiliyor. Araştırmalar, bu olayların yüzde 15'e varan bir orana kadar çıktığını gösteriyor. Tedavi edilmeyen bir depresyon atağı ortalama 10 ay sürüyor. Tedavi edilmediği takdirde depresyonun şiddeti artabiliyor, kronikleşebiliyor ya da intihar ile sonuçlanabiliyor. Belirtilerin erken fark edilmesi uygun bir biçimde tedavi edilmesi sonucunda major depresyonun oluşması engellenebiliyor.

BİR DEFA DEPRESYON GEÇİREN BİR İNSAN, TEKRAR GEÇİREBİLİR Mİ? TEKRAR GEÇİRDİĞİNDE SONUÇLARI DAHA MI AĞIR OLUR?

Depresyonun tekrarlama riski var. Tam ve düzenli bir tedavi ile kimi hastada tekrarlamaz, kimisinde tedavi gerektirmeyecek düzeyde, kimi hasta da ise tedavi gerektirecek düzeyde tekrarlar olabiliyor. Biyolojik yatkınlık, yoğun stres altında olan hastalarda depresyon tekrarlama eğilimine giriyor. İlaç tedavisi ile beraber eş zamanlı psikoterapi tekrarları azaltıyor. Depresyon yaygın bir tıbbi hastalık. Ancak her üzüntü depresyon değil. depresyonla üzüntüyü birbirine karıştırmamak gerekiyor. Depresyon tedavi edilmediğinde, şiddeti artıyor.

Bu haber toplam 15130 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.