1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. Çocuklarınızı Sanal Alemde Yalnız Bırakmayın

Çocuklarınızı Sanal Alemde Yalnız Bırakmayın

"Aileler ergenlik dönemindeki çocuklara sosyal paylaşım sitelerinde de sınırlar koymalı. Bazı gençler, yaşlarını gizleyen kullanıcıların istismarına uğruyor"

A+A-

Tepecik Eğitim ve Araştırma  Hastanesi Ergen Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Nurdan Tekgül, internetteki sosyal  paylaşım sitelerinde yaşlarını gizleyen kişiler tarafından gençlerin istismar  edildikleri uyarısında bulunarak, ailelerin dikkatli davranmalarını istedi.
 
Tekgül, teknolojinin gelişmesi, akıllı  telefon ve bilgisayar kullanımının yaygınlaşması ile birlikte aile içi iletişimin  azaldığını, aynı masa etrafında toplanamayan ailelerin göz iletişimi dahi  kuramadıklarını belirtti.
 
"Günün nasıl geçti?", "derslerin iyi mi?", "okulda yemeğini bitirdin mi?"  gibi kısa soruların çocukların yalnızlık duygusunu gidermediğini ifade eden  Tekgül, bu konularla ilgili Ergen Sağlığı Merkezi’ne çok sayıda başvuru  aldıklarını kaydetti.
 
Fiziksel büyüme, ruhsal gelişim ve sosyal uyum sağlama dönemindeki  gençlerin, genelde sosyal paylaşım sitelerine yöneldiğini aktaran Tekgül, şöyle  konuştu: "Aileler, internet kullanımı ve sosyal paylaşım siteleri konusunda  sınırları çocukların belirlemesini istiyor. Çocuklarının hangi sitelere  girdiğini, hangi paylaşımda bulunduğunu aile bilmeli. İnternet kullanım  süresinden önce, içerik konusunda sınır getirmeli. Çocukları kimlerle görüşüyor,  yaşlarına uygun paylaşımda bulunuyor mu? Bunları bilmek ve sınır koymak  gerekiyor. Bazı internet kullanıcıları, yaşlarını gizliyor, istismarda bulunuyor,  bu da önemli sorunlara yol açıyor. Gençlerin aklı karışıyor. Ergenlik döneminde  tehlikeleri algılayamayan çocuklarımızın kimlere yazıştığını iyi bilmek  gerekir."
 
Gençlerin sanal ortamda yalnız bırakılmaması gerektiğini vurgulayan  Nurdan Tekgül, ailelerin 11-24 yaş grubu arasındaki çocuklarıyla iyi iletişim  kurması halinde, sosyal paylaşım sitelerinde yazıştığı kişilerle ilgili bilgi  edinebileceğini söyledi.
 
Çocukların bilgisayar ve akıllı telefondan uzaklaştırılamayacağını,  "sınırlı kullanım" konusunda anne ve babanın çocuğuna örnek olabileceğini anlatan  Tekgül, uyku saatinin hemen öncesinde gençlerin elektronik eşya kullanmaması  gerektiğinin önemine de dikkati çekerek, "Ergenlik döneminde uyku hormonu sorunu  yaşanıyor. Uyumakta zorluk çeken ergenin uykusunu bilgisayar oyunları daha da  bozuyor" dedi.
         
Sivilce hala tipik ergenlik sorunu
 

Nurdan Tekgül, İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği  Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı Alsancak Semt Polikliniği’ndeki  Ergen Merkezi’nin 2007’de hizmete açıldığını, Birleşmiş Milletler Çocuklara  Yardım Fonu (UNICEF) ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) projeleri  kapsamına alınarak Gençlik Sağlığı ve Danışmanlık Merkezi statüsüne geçtiğini  belirtti.
 
Merkeze gençlerin daha çok boğaz, baş, karın, kemik ağrısı, adet sancısı,  adet düzenlikleri, halsizlik gibi sorunlarla başvuruda bulunduğunu söyleyen  Tekgül, sivilcenin ise modern teknolojiye karşın hala tipik ergenlik sorunu  olmayı sürdürdüğünü dile getirdi.
 
Cinsel gelişme, ruhsal gelişme, sınav stresi, uyku sorunlarının yanı sıra  "kara sevda" şikayetiyle merkeze gelenlerin de olduğunu ifade eden Tekgül,  gençlerle randevu usulü danışmanlık hizmeti sunduklarını sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 4590 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.