1. HABERLER

  2. FOTO HABER

  3. Bu Bebeği İsrail Yaktı /GALERİ

Bu Bebeği İsrail Yaktı /GALERİ

Gazze’ye yönelik İsrail soykırımın 22’nci gününde İsrail ordusunun siviller üzerinde beyaz fosfor kimyasal silahını kullandığı kesinleşiyor. Eva Bartlett resimlerle ispatlıyor.

A+A-

TIMETURK.com


İsrail’in Gazze’ye yürüttüğü soykırım 22’nci gününe girerek, İsrail ordusunun kimyasal silahlar kullandığı yönündeki haberler doğrulanmaya devam ediyor. İsrail’in siviller üzerinde beyaz fosfor kullandığı ünlü İngiliz gazetelerinden Guardian’ın bölgede çektiği canlı görüntülerle bir kez daha ispatlandı.

Vücuda değdiği anda derin yanıklar açan beyaz fosfor kullanımı ISM’den Eva Bartlett’in blogunda da görüntülerle birlikte yayınlandı. Bartlett blogunda şunları yazdı:

BEYAZ FOSFOR

Eva Bartlett*

Daha kötüleşebileceğine inanmak zor ancak durum öyle.

Geçtiğimiz hafta beyaz fosforları kendi gözlerimle gördüm. Gazze’deki yüksek bir binanın tepesinden şehre zehir yağıyordu.

Uzmanlar kimyasal yanıkların kemiğe kadar derin olduğunu söylüyor. Sivil yerleşim yerlerinde kullanılması yasak olan silahların kullanımı sürekli artıyor: Doğu Han Yunus, Kuzeybatı Gazze, Doğu Cebaliye, Şeyh Zayit, Şeyh Raclin, Zeytun, her yer. Yüzlerce Filistinlinin sığındığı BM merkezi’de 15 Ocak’ta fosforla vurulmuştu.

Geçtiğimiz hafta Şeyh Rıdvan’dan Fizyoterapi Bölümü Başkanı Mahir el-Medhoun bana şunları anlattı: “Beş gün önce Cebaliye’de garip bir madde gördüm: beyaz bir toz, daireler çizerek dumanı daha fazla yayıyordu. İçinden kara benzeyen beyaz bir madde çıkıyordu. Tüm evlerin üzerini kapladı”.

Şifa Hastanesi’nden Yanık Bölümü Başkanı Dr. Nafiz Ebu Şeban, bazı yanıkların daha önce gördükleri hiçbir şeye benzemediğini anlatıyor. Şeban, “Fosfor yanıklarına aşina değiliz, ancak bazı hastaların çok derin yanıkları var, çok garip yanıklar” diyor.

Bir odada 20 yaşındaki Lada yatıyor. Güzel yüzünün yarısı yanıklar ve su kabarcıklarıyla dolu. Sağ eli bandaja sarılı. Bu elindeki yanığın derecesini diğer elindeki kanlı parmaklarını ve yanıklara bakıp takdir edebilirsiniz. Tıbbi bir rapor yanıklarını listeliyor: yüzünün ve başının yarısı; sağ kolu, eli, tarafı, midesi, bacağı ve ayağı. Anlaşılan bu yanıcı kimyasal ona sağından çarpmış. Vücudunun yüzde 43’ü bu derin yanıklarla dolu. O, kuzeybatı Attara’daki Siatta’dan geliıyor. Oradaki tank işgali birinci haftasını dolduruyor.

4 Ocak 2009’da saat sabaha karşı 4.00’te tüm aile evdeyken, İsrail tankları 4 kez vurmuş. Bomba evin içerisine düşmüş. Lada, o sırada, 3 yaşındaki kızı Mara’yla birlikte oturuyormuş. Patlamaların yanıklarından o da payını almış. Kırmızı bir yanık Mara’nın yüzünü işaretliyor, burnunda, kulaklarını ve alnını kaplıyor. Tüm vücudunun yüzde 22’si yanık.

4 yaşındaki Ali, 17 yaşındaki Yusuf ve anneleri, bombalardan ve kimyasallardan dolayı yüzlerinde ve vücutlarında yaralar var.

Yaralanmış bir kardeşi olayı şöyle anlattı: “Tüm ev alev ve kara dumanla kaplıydı. Normal ateşin dumanından farklı bir duman. Nefes alamadık ve boğazlarımız şişti”.

Ailenin dört ferdinin derisini kavuran bombalar, 5 kişiyi daha öldürdü: 44 yaşındaki babası, 3 erkek kardeşi (10,11,13)  ve olay olduğunda annesinin kucağındaki kız bir bebek (1,5)

Ambülanslar çağrılmasına rağmen varışları engellendi. Hayatta kalan aile üyeleri, Lada’nın kuzenlerinden birinin kullandığı traktöre yüklendi. Anneleri, o ve yaşıtı 18 yaşındaki kuzenin İsrail kurşunlarıyla öldürüldüğünü söyledi. Kalan aile üyeleri ciddi yaralarını tedavi ettirebilecekleri bir hastaneye gidecek bir vasıta bulmak için yarım saat kadar yürümek zorunda kalmışlar.

RESİM GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 9390 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.