1. HABERLER

  2. SORU & CEVAP

  3. Anne Babalar İçin Özel Eğitim Soruları II

Anne Babalar İçin Özel Eğitim Soruları II

Özel eğitim sınıfından mezun olan çocuğumun gidebileceği okullar nelerdir? Çocuğum için bireysel özel eğitim desteği almak istiyorum. Neler yapmalıyım?

A+A-

Özgür GÜN Aktüel Psikoloji için hazırladı


Zihinsel engeline göre kaynaştırma kararı alan çocuğum diğer çocuklarla aynı düzeyde öğrenebilir mi ?...

Bu soruyu yanıtlayabilmek için öncelikle zihinsel engeline yönelik kaynaştırma kararı alan çocuklarımızın zihinsel gelişim özelliklerine kısaca bakmak gerekiyor.

Farklı düzeylerde olsa da ;

Yaşıtlarına oranla akademik açıdan daha başarısız olabilirler.

Dikkatleri dağınıktır, akademik kavramları geç ve güç öğrenirler.

İlgileri kısa sürelidir devamlı izleme, teşvik ve değişiklik isterler.

Başarısızlık daha çok okuma, yazmada, okuduğunu anlamada, temel aritmetik becerileri kazanmada ortaya çıkmaktadır.

Benzerlik ve farklılıkları görmekte zorlanırlar.

Soyut kavramları anlamada güçlük çektikleri için zaman kavramı ve aritmetik kavramları algılama geç ve güç olur. 

 Bu anlamda diğer çocuklarla aynı düzeyde öğrenemeyebilirler.  Ancak akademik etkinliklerde yavaş olsalar da; okul ortamında bilişsel gelişimine yönelik uygun eğitim programları, okul dışında bireysel özel eğitim desteği ile öğrenme daha güçlü olacaktır. 

 Okul ve ev ortamında unutulmaması gereken; kendi yeteneklerini ve yetersizliklerini anlayabilecek düzeye gelebileceklerinden sosyal, duygusal gelişiminin güçlendirilmesi, iletişim ve yaşama dair becerilerinin geliştirilmesine önem verilmesidir.

Bireysel yeteneklerine göre en iyi yapabildiği ve öğrenebildiği alanda değerlendirildiğinde ve teşvik edildiğinde başarı oranları daha da yükselecektir.

 


 

Çocuğum için bireysel özel eğitim desteği almak istiyorum...         

Öncelikle   bir hastaneden alınmış “özel eğitim alması gereklidir” şeklinde bir sağlık kurulu raporuna ihtiyacınız var. Bu rapor sonucunda; sosyal güvenceniz var ise ( SSK’lı veya Emekli Sandığı’na bağlı iseniz) seçeceğiniz bir özel eğitim merkezine başvurmanız yeterli olacaktır. Bu durumda çocuğunuzun devletin öngördüğü ücret karşılığında bu eğitimden yararlanması mümkün olacaktır.  Sosyal güvenceniz yok ise (Bağ-Kur veya Yeşil kartlı iseniz) yine aynı sağlık kurulu raporuna ihtiyacınız var. Bu rapor ile Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmak üzere yardım alabilirsin.

 


 

Özel eğitim sınıfından mezun olan çocuğumun gidebileceği okullar...

Özel eğitim sınıfından mezun olan çocuğunuz için gidebileceği İş okulları var. İş okullarımıza , genel ve mesleki ortaöğretim programlarına devam edemeyecek olan, ilköğretimi bitirmiş ve 21 yaşından gün almamış öğrencilerimiz devam edebiliyor. Gündüzlü, tüm gün eğitim veren okullarda ilk yılı hazırlık olmak üzere 4 yıl eğitim veriliyor. Bu eğitimde; çocuklarımızın temel yaşam becerilerini geliştirmek, öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak, topluma uyumlarını sağlamak ve iş hayatı ile ilgili bilgi ve becerileri kazandırmak amaçlanıyor. Türkçe,matematik,sosyal hayat, din kültürü ve ahlak bilgisi, beden eğitimi,resim-iş, müzik vb. akademik derslerin yanı sıra,mobilya dekorasyon, seramik, el sanatları, matbaa, bilgisayar, trikotaj vb. gibi atölye eğitimi de veriliyor.
Ancak çocuğunuzu bu okullara direk kayıt yaptıramıyorsunuz. Öğrencinin rehberlik ve araştırma merkezince tekrar değerlendirilmesi gerekiyor. Mezun olduğunda alacağı diploma ile merkezimizde tekrar değerlendirildiğinde bu okullara gidebilmesi için gerekli raporlar hazırlanıyor ve sırası geldiğinde bu okula kayıt yaptırmak üzere İl Özel Eğitim Hizmetleri Kurul Kararı alınıyor.

Bu haber toplam 6592 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.