1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 2023 Dünya Ruh Sağlığı Günü

2023 Dünya Ruh Sağlığı Günü

2023 Dünya Ruh Sağlığı Günü, 10 Ekim 2023 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde dünyanın bir çok ülkesinde kutlanacak. Bu yılın teması “Ruh sağlığı evrensel bir insan hakkıdır” olarak belirlendi.

A+A-

1992’den beri, her yıl, 10 Ekim, dünya genelinde zihinsel sağlık sorunlarına yönelik farkındalık ve anlayışı artırmak için amacıyla kutlanmaktadır.

Dünya Ruh Sağlığı Günü 2023, 10 Ekim 2023 tarihinde kutlanacak. Bu yılın teması “Ruh sağlığı evrensel bir insan hakkıdır” Bu yılın teması, tüm insanlar için ruh sağlığını temel bir insan hakkı olarak farkındalığı artırmayı ve teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kim oldukları veya nerede yaşadıkları fark etmeksizin herkesin en yüksek düzeyde ruh sağlığına erişme hakkına sahip olduğunu vurgulamaktadır.

Ruh sağlığı koşulları giderek artan sayıda ergen ve gençleri etkiliyor. WHO, küresel olarak her sekiz kişiden birinin, fiziksel sağlıklarını, refahlarını, diğerleriyle nasıl bağlantı kurduklarını ve geçim kaynaklarını etkileyebilen ruh sağlığı koşullarıyla yaşadığını bildiriyor.

DSÖ, ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam ederek, ruh sağlığının değerli, teşvik edildiği ve korunduğu ve herkesin insan haklarını kullanabileceği ve ihtiyaç duydukları kaliteli ruh sağlığı bakımına erişebilecekleri konusunda acil önlem alınmasını sağlamaktadır.

Dünya Ruh Sağlığı günü dolayısıyla DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından yazılı bir açıklama yayımlandı. Söz konusu açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Dünya Ruh Sağlığı Günü 2023, “Ruh sağlığı evrensel bir insan hakkıdır” temasıyla insanların ve toplulukların bilgisini artırmak, farkındalığı artırmak ve herkesin ruh sağlığını evrensel bir insan hakkı olarak teşvik etmek ve korumak için harekete geçmelerini sağlamak için bir fırsattır.

Ruh sağlığı, herkes için temel bir insan hakkıdır. Kim oldukları veya nerede yaşadıkları fark etmeksizin herkes, en yüksek düzeyde ruh sağlığına erişme hakkına sahiptir. Bu, ruh sağlığı risklerinden korunma hakkını, mevcut, erişilebilir, kabul edilebilir ve iyi kalitede bakım hakkını ve özgürlük, bağımsızlık ve topluma dahil olma hakkını içerir.

İyi ruh sağlığı, genel sağlık ve refahımız için hayati önem taşır. Ancak küresel olarak her sekiz kişiden biri ruh sağlığı koşullarıyla yaşıyor. Bu koşullar, fiziksel sağlıklarını, refahlarını, diğerleriyle nasıl bağlantı kurduklarını ve geçim kaynaklarını etkileyebilir. Ruh sağlığı koşulları ayrıca giderek artan sayıda ergen ve gençleri de etkiliyor.

Bir kişinin ruh sağlığı koşulu, onların insan haklarından mahrum bırakılması veya kendi sağlık kararlarından dışlanması için asla bir neden olmamalıdır. Ancak dünya genelinde, ruh sağlığı koşulları olan insanlar geniş bir insan hakları ihlalleri yelpazesiyle karşı karşıya kalıyorlar. Birçok kişi toplum hayatından dışlanmış ve ayrımcılığa uğramışken, daha fazlası ihtiyaç duydukları ruh sağlığı bakımına erişemiyor veya sadece insan haklarını ihlal eden bakım alabiliyor.

DSÖ, ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam ederek, ruh sağlığının değerli, teşvik edildiği ve korunduğu ve herkesin insan haklarını kullanabileceği ve ihtiyaç duydukları kaliteli ruh sağlığı bakımına erişebilecekleri konusunda acil önlem alınmasını sağlamaktadır. Dünya Ruh Sağlığı Günü 2023 kampanyasına katılın ve temel ruh sağlığı hakkınızı ve diğerlerinin haklarını nasıl koruyacağınızı öğrenin


ETKİNLİKLER


BİLGİ ÜNİVERSİTESİ

Tarih: 10 Ekim 2023, Salı

Saat: 12.00-13.30

Yer: Çevrimiçi

“Evrensel Bir İnsan Hakkı Olarak Ruh Sağlığı”

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde, Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği “Ruh Sağlığı Evrensel İnsan Hakkıdır” teması doğrultusunda ruh sağlığının hukuki ve sağlık boyutlarının tartışılacağı panele tüm katılımcılara açıktır. 

Moderatör: Prof. Dr. Perihan Güner – BİLGİ Hemşirelik Bölümü, Bölüm Başkanı 

Konuşmacılar: 

Prof. Dr. Arif Haldun Soygür - İstanbul Okan Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji Bölümü, Bölüm Başkanı  
Dr. Öğr. Üyesi İdil Işıl Gül, BİLGİ Hukuk Fakültesi

Katılmak için tıklayınız.


10-ekim.jpg

Bu haber toplam 4783 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.