1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Tacizin duygusalı da var!

Tacizin duygusalı da var!

Aşkta “kaçan kovalanır” durumu abartılı şekilde yaşanıyorsa duygusal tacize uğruyor olabilirsiniz. Bu tür bir duygusal taciz hemen fark edilmez.

A+A-

Uzmanlar uyarıyor: Siz de duygusal taciz kurbanı olabilirsiniz.

Aşkta “kaçan kovalanır” durumu abartılı şekilde yaşanıyorsa duygusal tacize uğruyor olabilirsiniz. Bu tür bir duygusal taciz hemen fark edilmez. Psikolog Sinem Demir; 'duygusal taciz'in kurbanı olmamanız için duygusal tacizin nedenlerini ve çeşitlerini anlattı.Bir an ayağınızı yerden kesen jestler yapıp sonrasında yokmuşsunuz gibi davranıyorsa duygusal tacize uğruyor olabilirsiniz... Medical Park Fatih Hastanesi Klinik Psikoloğu Sinem Demir; "duygusal taciz"in kurbanı olmamanız için duygusal tacizin nedenlerini ve çeşitlerini açıkladı.

KÖRÜ KÖRÜNE BAĞLANILAN OTORİTE

 Duygusal taciz, kolaylıkla fark edilmez! "Heyecan" yüklü olumsuz duyguların arasında, "kısa süren ve yoğun" olumlu duyguların yaşanması; bir tür "koşullanma" yaratır ve ilişki "körü körüne bağlılık" boyutunda devam eder. Size düşen rol, "ondan ilgi bekleyen, onu memnun etmesi gereken uslu bir çocuk" olmaya başlar.

FARK ETMEK VE SONRASI

 İlişkinin temelinde duygusal taciz olduğunu fark etmek, genellikle "şoke edici" bir olayla gerçekleşir. Nispeten ciddi bir hastalık durumunda en ufak düzeyde alaka göstermemek bile "şoke edici" bir fark edişe sebep olabilir. Bir duygusal tacize maruz kalma durumu, "kurban, mağdur" olmanın ötesinde değerlendirilmelidir:

Bu tür bir ilişki örüntüsü daha önceki yakın ilişkilerde (ve aile ilişkilerinde) tekrarlandı mı, hangi koşullarda böyle bir ilişki yaşandı, bunu göz önünde bulundurmak gerekir. Duygusal tacizin fark edilmesi, geçmişte yaşananların yeniden yorumlanması, duygusal yaraların en az hasarla iyileştirilmesi ve yeni "duygusal ilişkilere" olumsuz önyargılı yaklaşılmaması için, kişisel kaynakların yetersiz kaldığı noktada psikoterapiden destek alınabilir.

YA ÇOK İLGİLİ YA ÇOK İLGİSİZ!

Sizin de ilgi duyduğunuz ve size ilgisi olduğunu gösteren bir kişi, bir süre sonra tam tersi tepkiler verebilir. Bu durumda normal olarak, onun ilgisinin köreldiğini düşünür ve geri çekilirsiniz. Duygusal taciz durumunda; karşınızdaki kişi, aşırı ilgi ile aşırı ilgisizlik arasında gidip gelir. "Size ve ilişkiye dair verdiği mesajlar tutarsızdır; uzun süreli ilişki yaşamak/evlenmek istiyorum-istemiyorum, seni çok beğeniyorum-beğendiğim insan sana benzemiyor, evlilik olursa ancak seninle olur-evlensem bile bu seninle olmaz" gibi...

ESKİ AŞKLARINI ANLATIR DURUR

Duygusal taciz durumunda, (hayali veya gerçek) "diğerleri" sıklıkla gündeme gelir: Sürekli olarak (size benzemeyen) beğendiği fiziksel özelliklerden söz etmesi, daha önceki ilişkilerine dair duygu/anılarını sıklıkla gündeme getirmesi (özellikle olumlu olanları), sizin daha önceki ilişkilerinizden sürekli olarak "bir suçlama" sebebi olarak söz etmesi.

ŞAKALARLA EZMEYE ÇALIŞIR

Kimi ilişkilerde şaka yollu eleştiriler bir ilgi ifadesi olabilir; bu da bir iletişim şeklidir. Duygusal tacizde ise eleştiri ve şakaların "aşağılama" ile ilişkili olduğu fark edilir. İğneleyici ve aşağılayıcı laflar söylemek, sözel veya bakışlarla azarlamak, tamamen görmezden gelmek, sürekli eleştirmek... Bu konudaki sıkıntınızı ifade etmeniz de durumun tekrarlanmasına engel olmaz.

İLİŞKİ ONUN DUYGU DURUMUNA GÖRE ŞEKİLLENİR

Duygusal tacizin yaşandığı ilişkilerde; ilişkideki "keyif ve haz" benzeri (kısa vadeli) olumlu hisler, tamamen karşıdaki kişinin duygu-durumuna göre belirlenir. O keyifliyse; hemen hiç yapmadığı kadar güzel laflar sarf edebilir, ayaklarınızı yerden kesecek jestler yapabilir. Sizin keyifli veya keyifsiz olmanız ise; onun duygudurumunda "sıkıntı yaratıp yaratmama" anlamında önemli olur. Siz keyifsizseniz, onun da canını sıkmış olursunuz. Keyifli olmanız, eğer o da keyifli ise anlamlıdır.

TÜM OLUMSUZLUKLARIN SUÇLUSU SİZSİNİZ!

Sizin ilişkideki konumunuz "hiç memnun olamayan" iken, karşınızdaki "sürekli sizin tarafınızdan bunaltılan" taraf olur. Ona "gerçekte ve duygusal olarak" sadece o "izin verdiğinde" ulaşmak, "yalnız hissetmek" gibi hislerinizin tek sorumluluğu, sizin "evhamlı" olmanıza, "yanlış yorumlamanıza" bağlanır. İlişkideki sorunlarla ilgili kaygılarınızda hep kendinizi suçlar ve olumsuz hislerinizi sürekli kendi kendinize dindirirsiniz.

Bu haber toplam 2846 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.