1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. St. Louis'yi unutmayın!

St. Louis'yi unutmayın!

Genel Cerrah Prof. Dr. Nihat Bengisu, "Yüz yıl önce İspanyol gribi ABD'yi vururken St. Louis'de yok denecek kadar can kaybı yaşandı.

A+A-

Türkiye'de ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası, 11 Mart'ta görüldü. O tarihten bu yana 3 bin 461 yurttaşımız hayatını kaybederken, 68 bin 166 hasta ise iyileşerek sağlığına kavuştu. İyileşen binlerce hastadan biri de, Kayseri Erciyes Üniversitesi'ne yıllarını veren ve 'Hocaların hocası' olarak kabul edilen Genel Cerrah Prof. Dr. Nihat Bengisu'ydu

13 GÜNLÜK YAŞAM SAVAŞI

Yazarımız Nihal Bengisu Karaca'nın babası olan kronik hastalıklarına rağmen sağlığına kavuşan Nihat Bengisu ve yazarımız, 13 günlük o süreci ve yaşadıklarını HABERTÜRK'ten Alper Uruş'a anlattı. Prof. Dr. Nihat Karaca (72),Kovid'in öncesi ve sonrası için dikkat çeken tavsiyelerde bulundu. İşte baba ile kızının Kovid-19 süreci...

Prof. Dr. Nihat Bengisu:

"ATEŞİM 39.6 DERECEYE ÇIKTI"

"Mart'ın 17'siydi... Bende dikkat çekmeyen belirtiler aslında o gün başladı. Bir halsizlik vardı. Beşinci gün, ağız kuruması, lezzet ve koku kaybı ortaya çıktı. Ateşim ise 39.6 dereceye yükseldi. Klasik yöntemlerle ateşi 37.5'e kadar düşürdüm ama kısa süre sonra tekrar yükseldi. Bunun üzerine hastaneye gittik. Akciğer tomografisi çekildi ve sürüntü alındı. 20 dakika kadar sonra akciğerde tutulum olduğunu gördük.

"GEÇİCİ BİR DEPRESYON YAŞADIM"

Ben akciğer filmlerini okumayı severim ancak kendi filmime baktığımda, ciğerimde 5 ayrı yerde lezyon gördüm. Bu hastalığa bağlı olarak virüsün ciğerde yarattığı tahribat inanın kanserde olmayan bir görüntü sergiliyor. O an geçici bir depresyon yaşadım ve 5 dakika sonra da acilden servise aldılar ve 21 Mart'ta hastaneye yatışım yapıldı.

Burada ilginç bir nokta da var; beni hastaneye 'Hocam gel bir bakalım' diye çağıran doktor benden bir gün sonra, yatışımı yapan meslektaşım ise iki gün sonra Kovid-19 oldu. Şükür ki, onlarla birlikte 2 Nisan'da taburcu oldum.

"KRONİK HASTALIKLARIM VARDI"

İlk başta kaygı duymamın nedeni ise hem kronik hastalıklarımın olması hem de özellikle çocukken birçok kez geçirdiğim zatürre ve bronşitti. Şöyle ki ben diyabetim ve böbrek rahatsızlığımın yanı sıra çocukluk döneminde geçirdiğim ve ciğerlerimi yıpratan zatürreler de söz konusuydu. Kinin türevi ilaçlar, 2 güçlü ilaç, kan sulandırıcı, ağrı kesiciler ve anti-viral 2 ilaç tedavimde kullanıldı. 2 Nisan'da, 13 günlük bir tedavinin ardından da taburcu oldum.

"ST. LOUIS ÖRNEĞİNİ UNUTMAYALIM"

Yapılan kısıtlamaları doğru bulmakla birlikte bir kısmımızın rehavete çok yatkın olduğunu belirtmek isterim. Bayramdan sonra da asla gevşemememiz lazım. Yüz yıl önce milyonlarca ölüme neden olan İspanyol gribine karşı ABD'nin Missouri Eyaleti'ndeki St.Louis şehrinde salgına karşı çok sıkı tedbirler alındı. Öyle ki birçok eyalette salgın yüz binlerce insanı öldürürken, St. Louis'de çok yok denecek kadar az can kaybı görüldü. Ancak kent halkı rehavete kapıldı ve sonrası çok büyük bir yıkım oldu. Bu olay salgın araştırmalarına St. Louis Vakası olarak geçti. Bunu asla unutmayın.

Haberin Tamamı İçin Tıklayın

Bu haber toplam 2928 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.