1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Şizofreni'yi 'iyi saatte olsunlar'la karıştırmayın!

Şizofreni'yi 'iyi saatte olsunlar'la karıştırmayın!

Bilinçsizlik nedeniyle birçok hastalığın çaresinin değişik yerlerde aranıyor, harcanan onca emek, kaynak ve zamana rağmen sorunlara çözüm bulunamıyor...

A+A-

YENİŞAFAK - Toplum tarafından büyü ya da “cin musallatı” gibi algılanan belirtilerin şizofreni gibi psikolojik rahatsızlıkların belirtileri olabileceğine dikkat çeken Psikolog Fatih Reşit Civelekoğlu, başvurulacak uzman konusunda uyarıda bulunuyor.

H“Büyü yapılmış”, “cinler musallat olmuş” gibi cümleler hiç birimize yabancı değil. Çevrenizde kendisine ya da bir yakınına büyü yapıldığını söyleyen bir tanıdığınız mutlaka olmuştur. Ancak Psikolog Fatih Reşit Civelekoğlu, psikolojik rahatsızlıkların belirtilerinin ilk anda kişiye büyü yapıldığı ya da cinlerin musallatına uğradığı düşüncesini getirdiğini ancak bu belirtilerin psikolojik kökenli olduğuna dikkat çekiyor. Genel kültür dergisi Moral Dünyası'nda konuyla ilgili bilgi veren Civelekoğlu, bilinçsizlik nedeniyle birçok hastalığın çaresinin değişik yerlerde arandığını, harcanan onca emek, kaynak ve zamana rağmen sorunlara çözüm bulunamadığını vurguluyor. Civelekoğlu, “Meslek hayatım süresince bana başvuran hastaların dörtte biri sorunun nazar, cinler ya da büyü ile ilgili olduğunu düşünüyordu. Bu kişiler içerisinde sorununun psikolojik olmadığını düşündüğüm hasta sayısı sadece 3. Diğerlerinin tamamı psikolojik faktörlerden kaynaklanan ve yine psikolojik tedavi ile ortadan kaldırılabilen sorunlardı.” diyor.

BÜYÜ DEĞİL PSİKOTİK BOZUKLUK

Psikolojide bu tür çizgi ötesi belirtileri ihtiva eden rahatsızlıkların psikotik bozukluk olarak adlandırıldığını anlatan Civelekoğlu, bu rahatsızlıkların hayal gücü geniş, sezgileri güçlü, metafizik yönleri gelişkin insanlarda, yaşam olaylarının getirdiği negatif etkinin, kişinin iç dünyasında meydana getirdiği bozulmaya bağlı olarak ortaya çıktığını söylüyor. Bu tür rahatsızlıklarda genetik faktörler ve çevreden gelen etkenlerin rol oynadığını ifade eden Civelekoğlu, tedavi yapılmazsa delilik olarak adlandırabilecek noktaya kadar gidebileceğinin altını çiziyor. “Bu sorunun çözümünde her kesime önemli görevler düşüyor.” diyen Civelekoğlu şunları söylüyor: “Çözüm, din adamlarının toplumu bilinçlendirmesi, psikolog ve psikiyatristlerin de toplumda var olan bu yönelimi yadsımak, aşağılamak yerine halkın dinî hassasiyetlerini paylaşan daha saygılı ve kuşatıcı bir yaklaşım sergilemesinden geçiyor.”

Büyü ya da cinlerin musallatı ile karıştırılan ama şizofreniye ait olan belirtiler:

Yorum yapan, tartışan, telkinde bulunan başkalarının duymadığı sesler duyma (işitsel halüsinasyon).
Kendisine dokunulduğunu, sıkıldığını, vurulduğunu hissetme (dokunsal halüsinasyon).
Çevresinde yabancı insan, hayvan, canlı ya da cansız hareketli ya da hareketsiz varlıklar görme (görsel halüsinasyon).
Zaman zaman gerçekleşen bilinç ve hafıza kayıpları.
Aniden gerçekleşen kendine ya da çevreye yönelik şiddet davranışları.
Kendi kendine konuşma ya da söylenme.
Çevreden kopukluk ve farklı bir âlemde olma durumu.
Vücut duruşunda heykelsi bir donukluk .
Vücudunun belli bölümlerinde çökme ya da yükselme olması.

Bu haber toplam 4080 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.