1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Sıfır Beden Takıntısı Erkeklere de Bulaştı

Sıfır Beden Takıntısı Erkeklere de Bulaştı

'Sıfır beden' olma arzusuna kapılan erkeklerin sayısı artıyor. Anoreksiya nedeniyle hastaneye yatırılanlar var.

A+A-
Metroseksüellik, vücut geliştirme derken erkekler de 'sıfır beden'ci oldu. Dünyada erkekler arasında yaygın olarak görülmeyen anoreksiya Türkiye'de ise özellikle 14-17 yaş arasındaki ergenlik dönemindeki erkekleri tehdit ediyor. Anoreksiyadan kurtulmak için hastaneye yatanlar bile var. 

İnce ve kaslı olmanın cazibesi

Tıpkı kadınlarda olduğu gibi sıfır beden erkek akımı, moda endüstrisi sayesinde podyumlardan sokağa taşındı. Anoreksiya gibi beslenme bozukluklarıyla mücadele eden yardım kuruluşu olan Beat'e göre 'gerçek dışı' manken ölçüleri kadınlardan sonra genç erkekleri baskı altına aldı.

Erkeklerde anoreksiya görülme oranı kuzeyde ve İskandinavya ülkelerinde yaklaşık yüzde 20 arttı. Türkiye'de de son dönemde özellikle 14-17 yaş arasında klinik vakalar erkeklerde sıkça görülüyor. 

Anoreksiya yaşı ergen kızlarda 10'a düştü

İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Yeme Bozuklukları Programı Sorumlusu Prof. Dr. Başak Yücel, "Anoreksiya birkaç yıl öncesine kadar yalnızca kadınlar ve ergenlik çağındaki genç kızlarda görülen psikolojik bir hastalıktı. Ama şu anda ergenlik dönemindeki erkeklerde başvuruda bir artış var. Özellikle şehirli ve genç erkekler, son dönemde medya ve değişen kültürel değerlerin etkisiyle kilolarına çok dikkat ediyor. İnce ve kaslı olmak büyük önem taşıyor. Ağır anoreksiya vakalarını yatırarak bile tedavi ettik. Şu anda kliniğimizde yatarak anoreksi tedavisi uyguladığımız 15 yaşında bir genç erkek hastamız var" diyor.

"Anoreksiya görülme yaşı ergen kızlarda 10'a kadar düştü" uyarısı yapan Yücel, küçük yaşlarda durumun daha da vahim bir hal aldığını söylüyor:

"Son 10 yılda anoreksiya 12-13 yaşındaki genç kızlarda arttı. Aileler Türkiye'nin dört bir yanından başvuruyor. Anoreksiyanın genç kadınlarda bu kadar sıklıkla görülmesinin nedeni toplumun yarattığı güzel kadın algısı. Eğer ince bir kadınsanız çok güzel ve başarılısınız, kilolu olma hali ise toplumda başarısız ve iradesiz bir görünüme neden oluyor. "

Yeme bozukluğu nedeniyle 20 -25 kiloya kadar düşen hastaları olduğunu belirten Yücel, "Yeterince besin alamadıkları için kemik gelişimi ve büyüme engelleniyor. Ayrıca saç dökülmesi, dişlerde bozulmalar, açlıktan âdetin kesilmesi, tırnak kopması, kemik erimesi ortaya çıkıyor" diyor.

15 yaşında 40 kilo verdi

VAKA 1: 15 yaşındaki erkek hastamız rejim ve aşırı sporla çok kısa sürede 85 kilodan 35-40 kilo kaybetmiş. Ve daha da zayıflıyor. Aile yemek yedirmeye çalışıyor, ancak çocuk reddediyor."

Dalga geçtiler... 

VAKA 2: "12 yaşında, kilolu bir kız çocuğu. Okulda arkadaşları dalga geçtiği için yemek yememeye başlıyor. Bir süre sonra aile bunu fark ettiğinde 'midem kötü' diyerek hep geçiştiriyor. Çok kısa sürede 15-20 kiloya kadar düştüğünde aile bize başvurdu."

Kilo almamak için pamuk yiyen var

Anoreksiya ile ilgili çalışmalar, genetik yatkınlığı işaret ediyor. Anoreksik kişiler kilo almamak için pamuk yemek, hayat boyu karbonhidrat ve şekerden kaçınmak ve yediklerini kusmak gibi yollara başvuruyor.

10 kişiden 1'i ölüyor

Anoreksiya, en ölümcül psikiyatrik hastalık. Psikiyatride ölümün ancak depresyona bağlı intiharla olduğuna dikkat çeken Yücel: "Anoreksiyada her 10 hastadan biri ölüyor." 

"Ödül karşılığı besliyoruz"

Prof. Dr. Başak Yücel: Anlaşmalar yapıyoruz: "Yemeğini yersen telefon izni, bilgisayarını getirme gibi ayrıcalıkların olacak" diye. Ödüllendirme sistemiyle az az yeme artışını sağlamaya çalışıyoruz.

Bu haber toplam 13378 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.