1. HABERLER

  2. KİŞİSEL GELİŞİM

  3. Sevgi ve huzur vücuda yön veriyor

Sevgi ve huzur vücuda yön veriyor

Sıkça ifade edilen sevgi, huzur, anlayış kavramların bedenin kimyasal değişimlerine de yön verdiğini söyleyebiliriz.

A+A-

Ramazan'da bedenini olduğu kadar ruhunu dinlendirerek stres, kargaşa ve negatif düşüncelerden arınarak rahatlamayı tercih edenler vücudun kimyasına da yön verebilirler...

Sıkça ifade edilen sevgi, huzur, anlayış kavramların bedenin kimyasal değişimlerine de yön verdiğini söyleyebiliriz. Tüm bu olumlu düşünceler ve hislerle insanların birbirlerini, tüm canlıları ve üzerinde hayat bulduğu evreni kucaklaması pozitif düşüncelerle ruhunu ve bedenini dengeleyerek yaşamını sürdürebilmesi insanoğlunun ruhuna olduğu kadar bedenine yapacağı en büyük iyiliktir.

DÜŞÜNCE KONTROLÜ

 Düşünceler bilincimizin kontrolü altındadır. Çevreye ve kendimize karşı beslediğimiz olumsuz hisler, olumsuz düşünceler, karamsarlık, stres beyin kimyasında değişiklikler yaparak vücut fizyoloji üzerinde de olumsuz etkiler yaratır. Kaygı ve heyecan hallerinde ortaya çıkan ter basmaları, el titremeleri, mide ağrıları gibi. Dolayısıyla pozitif düşünmek sağlığınızı da şekillendirecektir.

STRES ŞİŞMANLATIYOR

Olumsuz düşünceler ve olumsuz koşullar altında yaşayan insanlar sürekli stres halindedir ve sürekli yağ depolamayı sürdürür. Bünye yağ rezervlerini arttırır. Yoğun baskı ve stres altında vücut kortizol maddesi salgılar. Vücut su ve tuz tutulumunu arttırdığı gibi insan bünyesi bu durumda enerji yakmaktan daha çok enerji üretme ve yağ depolama haline geçiyor. Kortizol hormonu aç kalabileceğinizi düşünerek, yağ depolanmasını aktive ediyor.

VÜCUT KiMYASINI BOZUYOR

Aynı zamanda stres, karın bölgesinde şişmanlığa neden olan kimyasal maddeleri salgılamasıyla göbek ve bel çevresi yağlanmaları kaçınılmaz oluyor. Bu yağlar doğrudan karaciğere yönelerek kolesterol ile birleşip, kan dolaşımına karışır. Bu da kalp hastalıklarına yakalanma riskini artırmaktadır.

SERATONiN

Açlık, yorgunluk, stres, yemek, ışık ve ilaçlar gibi faktörlerin tamamı insan vücudundaki seratonin düzeyini etkilemektedir. Seratoninin kaygı ve endişe hali ve depresyonun oluşumu üzerinde etkisi vardır. Stres ve düşük kan şekeri seratonin düzeyini düşürürken, peynir çikolata portakal,mandalina,domates gibi içinde aminler bulunan besinlerle ve içinde triptofan bulunan süt, hindi eti gibi gıdalar seratonin düzeyini yükseltmektedir.

POZiTiF DÜŞÜNCEYi TAKViYE EDEN BESİNLER

Depresif ve kaygılı ruh halinden kurtulmak, stresi uzaklaştırmak için aynı zamanda sağlıklı işleyen bir bedene sahip olabilmek için olumlu düşünce ve sevgi anahtarınızdır.Ayrıca yoğun yaşam temposu içinde stres ve baskı karşısında size yardımcı olacak besinleri Ramazan’ da da ihmal etmemenizi öneririm MUZ: Alkaloit adlı madde moral takviyesi sağlamaya yardımcıdır.

TAZE FASÜLYE-ISPANAK:
folik asit eksikliğinin beyindeki serotoninin azalmasına ve moral bozukluğuna neden olduğu biliniyor Ispanak ve taze fasulye folik asidin zengin kaynaklarındandır.

BALIK -HİNDİ GÖĞSÜ: Selenyum moral düzeltici etkiye sahiptir. vücuttaki ağır metallerin dışarı atılmasını sağlar. Hindi ve balık zengin selenyum kaynağıdır.

KEPEKLİ EKMEK: Tahıl, meyve, sebzede bolca bulunan tiamin ve selenyum eksikliği strese yakalanma riskini arttırır. Beyaz ekmek gibi işlenmiş karbonhidratlar kan şekeri seviyesinde dalgalanmalara yol açar,bu nedenle beyaz ekmek yerine kepekli ekmeği tercih etmek moral düzeltici etki yaratacaktır.

Dr. İsmail AĞAR

www.ismailagar.com

0216 414 99 00

Bu haber toplam 4697 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.