1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Rüyada tecavüze uğramanın anlamı

Rüyada tecavüze uğramanın anlamı

Cinsel saldırı, tecavüz rüyaları en rahatsız edici rüyaların başında geliyor. Hayatta cinsel tacize uğrayan kişiler bunu rüyalarında görebiliyor...

A+A-
Dr. Psikolog Cengiz DEMİRSOY

Röportaj: Münevver ÇAKIRTAŞ / BUGÜN
 
En can sıkıcı ve ürkütücü rüyanın ardındaki sır.
Cinsel saldırı, tecavüz rüyaları en rahatsız edici rüyaların başında geliyor. Hayatta cinsel tacize uğrayan kişiler bunu rüyalarında görebiliyor...

Cengiz Bey, cinsel ilişkiye zorlama - tecavüz gibi rüyalar ne anlama gelir?

Hayatta istemediğimiz bir şey boyun eğmek zorunda bırakıldığımızda bu olayı kişiliğimize bir tecavüz gibi algılıyoruz. Bu rüyaları anlamada anahtar değerde kullandığımı kelimeler var. Cinsellik kısmını bir kenara bırakırsak karşımıza "zorlama" ve "tecavüz" çıkar. İşte, bu rüyaların hayattaki karşılığı budur.

TACİZE UĞRADINIZ MI?

O zaman olayın cinsellikle bir ilişkisi olmadığını söyleyebilir miyiz?

Bazı araştırmacılar, çocukluğunda tecavüze, cinsel istismara uğramış yetişkin kişilerde bu rüyalara rastladıklarını bildiriyorlar. Yani çocukluklarında yaşadıkları travmanın etkisi şimdiki yaşamlarında da devam ediyor ve rüyalarda kendini gösteriyor. Benim karşıma henüz böyle bir durum çıkmadı. Buna rağmen bu tür rüya görenlerde bu olasılığı dikkate alıyorum. Çocukluklarında veya geçmişlerinde herhangi bir cinsel taciz veya tecavüz yaşayıp yaşamadıklarını muhakkak sorguluyorum.

Tecavüz rüyalarının hayatta bir karşılığı var mı?

 İnsanlar, hayatında belli bir ilişkiye zorlandığında ya da kişisel alanına sürekli müdahale gösterildiğinde bu tür rüyaları görebiliyor. Örneğin işyerinde sürekli baskı altında tutulan bir kişiyi ele alalım. Sürekli istemediği şeylerin yapmak zorunda bırakılmasını rüyasında kendisine bir tecavüz rüyası olarak ortaya koyabilir.

 "Tecavüz" rüyada baskı anlamına mı gelir?

Tecavüz, bir tarafın kurduğu baskıdır. Bu durumda kişi, aslında istemediği şeylere boyun eğmiştir. Bunu yaptıranın kim olduğu önemli değildir. Sonuç olarak kişi yapmak istemediklerine zorlanmıştır.
Bu haber toplam 20776 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.