1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. Psikotik Hastaların Beyni İncelendi

Psikotik Hastaların Beyni İncelendi

Londra Psikiyatri Enstitüsü'nden uzmanlar yapısal beyin manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bildiren çalışmalar için Medline ve EMBASE veri tabanlarını araştırdılar.

A+A-

Apa Headlines /Medwire News/ Çev.Ayda Çayır - Np Grup / mcaturk.com


Araştırmada, Mental olarak sağlıklı kontroller ya da ilaç kullanmamış hastalarla karşılaştırmalı olarak, yaşam boyu antipsikotik tedavi gören hastalar karşılaştırıldı. Sadece antipsikotik ilaç kullanımıyla ilgili olan bu araştırmayı, Amerikan Psikiyatri Birliği öne çıkardı.

Çalışma analizinde, tipik antipsikotiklerle daha uzun süreli tedavi gören hastaların kaudat, putamen ve talamus hacimlerinin daha büyük olduğu saptanırken, Atipik antipsikotik tedavi görenlerde ise sadece daha büyük talamik hacim görüldü.

Tipik antipsikotiklere kıyasen, atipik antipsikotiklerle tedavi edilen hastalarda hippokampal hacmin daha büyük olduğu diğer çalışmalar tarafından da ortaya kondu.

Bu bulgu, şizofreni ile ilişkili hippokampal (en yüksek beyin bölgelerinden biri) hacimdeki azalmalara karşı koruyucu bir etkiyi de ortaya çıkardı.

ANTİPSİKOTİK TEDAVİ NEDİR?

Antipsikotik ilaçlar beyinde dopamin ve serotonin adı verilen maddelerin etkilerini değiştirerek görev yaparlar. Bu ilaçlar kullanım şekillerine, etki ve yan etki şekillerine göre sınıflandırılırlar.

TİPİK VE ATİPİK ANTİPSİKOTİK NEDİR?

Şizofren hastalarına verilen isim,  Tipik ve Atipik olmak üzere ikiye ayrılır.

TİPİK ANTİPSİKOTİKLER
D2 isimli dopamin reseptörünün çalışmasını engelleyerek şizofreninin pozitif semptomlarını (halisünasyon ve hezeyanlar) düşürürler.

Başlıcaları
Largactil, thorazine (chlorpromazine), Norodol, haldol (haloperidol)

ATİPİK ANTİPSİKOTİKLER
5ht2(seratonin) reseptörünü engelleyerek pozitif semptonların yanında negatif semptomları (içe kapanıklık, sosyal ilişkilerden kaçınma) da düşürürler. Parkinson benzeri motor işlev bozukluklarını yan etki olarak göstermezler. Bunun dışındaki yan etkiler tipik antipsikotiklerinkiyle hemen hemen aynıdır.

Başlıcaları:
Leponex (clozapine), Risperdol (risperidone), Zyprexa (olanzapine)

Araştırmacılar inklüzyon kriterlerini karşılayan 33 makale yayınladı. Çalışma sonuçları Psychological Medicine'de yayınlandı.

Bu haber toplam 15297 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler