1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Psikolojiniz İyi Olmadan Kanseri Yenemezsiniz

Psikolojiniz İyi Olmadan Kanseri Yenemezsiniz

Kanserle mücadele etmek bir ekip işidir. Hasta böylesi zorlu bir yolculukta kendisine eşlik edecek aile ve sağlık uzmanlarına ihtiyaç duyar. Sürecin en az fiziksel tarafı kadar psikolojik tarafı da hayati bir rol taşımaktadır.

A+A-

Türkiye’de hasta ve hasta yakınlara alanında uzman psikologlar tarafından, tamamen ücretsiz psikolojik destek verilen örnek bir dernek var: Psikonkoloji Derneği. Bu çok özel dernekte ayrıca, hasta hangi evrede olursa olsun psikolojik yardım alabiliyor.

 

Kanser, hasta ve hasta yakınlarını fiziksel, psikolojik ve sosyolojik açıdan etkileyen bir yaşam krizidir. Kişinin hayatına aniden girer ve yaşama dair algıları, beklentileri, hayalleri hızla değiştirmeye başlar. Önceleri sağlık alanında sadece kanserin tanı ve tedavisine yönelik çalışmalara odaklanılmış, ancak son 15-20 yıldır kanserdeki psikiyatrik ve psikososyal araştırmalara hız verilmiştir.

Kanserde psikososyal desteğin gerekliliği, tanı, tedavi aşaması ve tedavi sonrası olmak üzere hastalığın tüm aşamalarında devam etmektedir. Tanı aşamasında, kanser tanısının söylenmesiyle beraber kaygı ve korku yaşanmaya başlar. Ardından tedavi süreci gündeme gelir. Tanıyı takiben birçok ileri tetkikler ve çeşitli tedavi yöntemleri konuşulmaya başlanır. Kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi müdahaleler uygulanan tedavi şekilleridir. Her tedavinin farklı zorlukları vardır ve bu zorluklar kişinin günlük yaşama adapte olmasını engeller. Son olarak tedavi sonrası aşama deneyimlenir. Burada ise, nüks endişesi ve uyum güçlükleri ön plandadır. Dolayısıyla tüm süreci düşündüğümüzde, kanserin hastanın hayatında birçok köklü değişikliğe sebep olduğunu görüyoruz.

Kanser gibi zorlu bir hastalık sürecinde, doğru psikolojik yaklaşım hastanın ve hasta yakınının yaşam kalitesini arttırmakta ve iyileşme sürecini olumlu etkilemektedir. Bu noktadan hareketle, 2011 yılında Psikiyatrist Dr. Muzaffer Uyar tarafından, hasta ve hasta yakınlarının bu süreci en iyi şekilde atlatmalarına yardımcı olmak, kanser hastalığına yönelik toplumda bilinen yanlışları, önyargıları yok etmek ve toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla Psiko-Onkoloji Derneği (POD) kurulmuştur.
 

Bu haber toplam 3676 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.